Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Στο μαγαζί της 'Μπεμπέκας" στην Κυψέλη.

    Μπακάλικο από τα παλιά εκείνα τα αυθεντικά ήταν της "Μπεμπέκας" στην Κυψέλη. Στο κεντρικό δρόμο και δίπλα ακριβώς στο μανάβικο του κ. Μηνά Πούντου σήμερα βρίσκεται κλειστό ένα από τα παλιότερα στέκια της Κυψέλης που γνώριζε μεγάλες δόξες χάρη στην ιδιοκτήτρια του τη 'Μπεμπέκα" με τη χαρισματική προσωπικότητα της. Το πραγματικό της όνομα ήταν Δήμητρα Μπακομήτρου αλλά όλοι τη γνώρισαν και τη θυμούνται με το χαϊδευτικό της όνομα που απέκτησε, όπως λέγεται, από πολύ μικρή και ήταν η μπεμπέκα  της οικογένειας. Η Δήμητρα λοιπόν ήταν μια γοητευτική προσωπικότητα, με έντονη κοινωνικότητα και ενδιαφέρον για τους πελάτες της. 
   Το μαγαζί της ήταν ένας μικρός παράδεισος για τους ανθρώπους εκείνους που αγαπούσαν το καλό κρασί. Στο υπόγειο είχε ξύλινα βαρέλια όπου το κρασί κελαηδούσε όλο το χρόνο. Μέσα στο μαγαζί λιγοστά τραπέζια αριστερά και δεξιά της εισόδου για  τους λίγους και καλούς. Στο βάθος το ψυγείο με τα τυριά και γύρω - γύρω στους τοίχους αμέτρητα ξύλινα ράφια περασμένα με λαδομπογιά στα οποία ήταν τοποθετημένα όλα τα καλά του Θεού.
  Το μαγαζί αυτό - λέγεται - πως παλαιότερα λειτουργούσε κανονικά ως ταβέρνα. Δίπλα  υπήρχε μια μεγάλη υπερυψωμένη εξέδρα με κάγκελα και ένα θηριώδες πεύκο να την σκιάζει. Οι παλαιότεροι έλεγαν πως εκεί είχαν γίνει γλέντια και γλέντια.
   Το κτίσμα περιμένει στωικά  την ανακαίνισή του. Είναι ένα στολίδι στο κέντρο της Κυψέλης με ένα πανέμορφο πάτωμα από αυθεντικά παλιά πλακάκια.

   Το ίδιο και εμείς που  με νοσταλγία θυμόμαστε τη "Μπεμπέκα" χαμογελαστή με τα γυαλιά  της πίσω από το ψυγείο να γλυκοχαιρετά  τους πελάτες της και να ρωτά για τα νέα  του χωριού τον καθένα. Μια παλιά ανθρώπινη και ζεστή Κυψέλη. Γιατί αυτό λέει και το όνομά  της.

Ευχαριστούμε πολύ  την κ. Νέλλη Πετροπούλου για  τις δύο όμορφες φωτογραφίες.