Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Το θωρηκτό "Αβέρωφ" στη Θεσσαλονίκη.

                                                                Από το nautilia.gr

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι εδώ, αναγγενάται, και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για όλα» θέλησε να στείλει το Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” με το ταξίδι του από τη μαρίνα του Φλοίσβου ως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος κυβερνήτης του θρυλικού θωρηκτού – ή ακριβέστερα θωρακισμένου καταδρομικού, όπως εξήγησαν σήμερα, Σάββατο, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Περιγράφοντας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε λίγο μετά τον κατάπλου του “Αβέρωφ” στη Θεσσαλονίκη, τα «πρωτόγνωρα, έντονα συναισθήματα» και τη «μεγάλη συγκίνηση» που ένιωσε στο ταξίδι -το πρώτο του πλοίου μακριά από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του μετά το 1945- ο αρχιπλοίαρχος Χαραλαμπόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «νιώσαμε ότι το “Αβέρωφ” ξύπνησε και ξαναέζησε στιγμές από τότε που ήταν εν ενεργεία». «Το λειτουργήσαμε ως πλοίο εν ενεργεία […] Ταξιδέψαμε μαζί του στην ιστορία και διασχίσαμε το Αιγαίο για να έρθουμε στη Βόρεια Ελλάδα, στέλνοντας ένα μεγάλο μήνυμα και για τον ελληνισμό αλλά και για πέρα από την Ελλάδα, πως η Ελλάδα είναι εδώ, αναγεννάται, και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για όλα» τόνισε ο κυβερνήτης, που νωρίτερα εξηγούσε πως χρειάστηκαν 48 ώρες για να “δέσει” το θωρηκτό στη Θεσσαλονίκη, κινούμενο με μέση ταχύτητα 7,5 κόμβων/ώρα (η μέγιστη είναι 10 κόμβοι). Και, μάλιστα, χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία.
Όπως, άλλωστε, εξηγούσε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ Σπυρίδων Πολλάτος, τίποτα «δεν έγινε τυχαία ή επιπόλαια» σε ό,τι αφορά στο «σύνθετο αυτό εγχείρημα». Εξετάστηκαν σε βάθος όλοι οι παράγοντες, το πλοίο είχε περάσει μια μεγάλη περίοδο συντήρησης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χάρη σε κάποιους χορηγούς και διασφαλίστηκε το αξιόπλοο του, ενώ ένας από τους παράγοντες που μελετήθηκε «εκτενέστατα και επιμελώς» και ήταν αυτός που ουσιαστικά καθόρισε τη χρονική στιγμή του απόπλου ήταν ο καιρός. Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΕΝ, στο πλοίο υπήρχε ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα ασφαλείας, έτοιμη να απομειώσει κάθε παράγοντα που μπορεί να το έθετε σε κίνδυνο, ενώ εκτός από τα ιδιωτικά ρυμουλκά της εταιρίας Ζούρος, «υπήρχε συνοδεία από το Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα Κανάρης, και ένα ρυμουλκό του Πολεμικού Ναυτικού», αλλά κι ένα “plan B” για λιμένες και καταφύγια «ώστε αν γινόταν κάτι να μπορούσαμε να διασφαλίσουμε το πλοίο».
 
Το “Αβέρωφ”, που θα παραμείνει στην πόλη έως περίπου τον ερχόμενο μήνα (η ακριβής χρονική στιγμή για τον απόπλου της επιστροφής θα καθοριστεί εν πολλοίς από τον καιρό), βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις “ΒΟΤΣΕΙΑ 2017”, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και για να «γνωρίσουν από κοντά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας έναν ζωντανό θρύλο που διδάσκει ιστορία», όπως σημείωναν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό σε μερικές ημέρες – η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί από το ΓΕΝ – προκειμένου οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές να γίνουν κοινωνοί ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής ιστορίας. «Καλούμε όλα τα σχολεία να προγραμματίσουν να επισκεφθούν το πλοίο και να διδαχθούν ιστορία από αυτό το κειμήλιο του ελληνισμού» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ.

Κατά την παραμονή του “Αβέρωφ” στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί πληθώρα εκδηλώσεων, όπως συναυλίες με τη συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα συμμετάσχει επίσης στις “μουσικές διαδρομές” στην πόλη, ημερίδα με θέμα “Το Τρισχιλιετές Μέγα της Θαλάσσης Κράτος”, επίδειξη από Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών σε θαλάσσιο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και έκθεση αφιερωμένη στο Ναύαρχο Βότση με ορισμένα κειμήλια που, όπως εξήγησε ο πλοίαρχος Αναστάσιος Μιχέλης διευθυντής δημοσίων σχέσεων ΓΕΝ, θα έρθουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έργα φοιτητών της Σχολής, εμπνευσμένα από το “Αβέρωφ”, θα εκτεθούν εντός του πλοίου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη.