Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Για τη Λούλα Αναγνωστάκη.



    Πριν δεκαετίες  στο υπόγειο του Κουν  οι θεατές χειροκροτούσαν το καινούργιο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, τον "Ήχο του όπλου". Ήταν η τελευταία σκηνοθεσία  του Κ.Κουν όπου έκανε πρωταγωνιστούσε ο νεοεμφανιζόμενος μαθητής της Σχολής του Στράτος Τζώρτζογλου. Λίγα  χρόνια αργότερα με τα "'Διαμάντια και Μπλουζ" η Τζένη Καρέζη κατέγραφε μια από τις τελευταίες της επιτυχίες.
   Η  Λούλα Αναγνωστάκη που έφυγε από τη ζωή άφησε πλούσιο έργο και τα έργα της  θα συνεχίσουν να παίζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ακολουθεί  ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα από την "Ναυτεμπορική"

"Η σπουδαία θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη έφυγε από το ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 83 ετών, αντιμετωπίζοντας κινητικά προβλήματα - ιδίως τον τελευταίο χρόνο που είχε σπάσει το πόδι της δύο φορές. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί, δημοσία δαπάνη, την Τρίτη, στις 4 μετά το μεσημέρι, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
H Λούλα Αναγνωστάκη, μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1930. Υπήρξε παντρεμένη με τον συγγραφέα και Καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά και γιος της ήταν ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.  Σπούδασε και πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.   
Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1965, με την τριλογία της Πόλης («Η διανυκτέρευση», «Η πόλη», «Η παρέλαση»), που παρουσίασε σε ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν. Τον Φεβρουάριο του 1967, ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο το τρίπρακτο έργο της «Η συναναστροφή», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Ακολούθησαν τα έργα: «Αντόνιο ή το Μήνυμα» (1972), «Η νίκη» (1978), «Η κασέτα» (1982), «Ο ήχος του όπλου» (1987), όλα από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.
Το 1990, ο θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου παρουσίασε το έργο «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το 1995, ανέβηκε το «Ταξίδι μακριά» από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Το 1998, το μονόπρακτο «Ο ουρανός κατακόκκινος» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίττη και το 2003 το έργο «Σ' εσάς που με ακούτε» από τη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.
Τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη έχουν, επίσης, παρουσιαστεί από αθηναϊκούς θιάσους και Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, καθώς και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία,  Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο, Ισπανία, ΗΠΑ).
Δημιουργός μιας ιδιαίτερης γραφής, η Λούλα Αναγνωστάκη αποτύπωσε στα έργα της το εσωτερικό τοπίο του σύγχρονου Έλληνα και τις μεταβολές του υπό την επίδραση της Ιστορίας. Πραγματεύτηκε τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας, όπως το τραύμα, η ενοχή, η μοναξιά, η ήττα.
Παρακολουθώντας την εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας και μετά τη μεταπολίτευση, παρουσίασε τον εγκλωβισμό των ανθρώπων και των κοινωνιών, τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας και το αίσθημα ασφυξίας του ατόμου"

    Το περασμένο καλοκαίρι  φιλοξενήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας  το έργο  της "Η παρέλαση"   σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Μάρκελου και Ελένης Στεργίου. Παράσταση που συνεχίζει στη σκηνή του θεάτρου της  "Οδού Κεφαλληνίας"