Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Του Αγίου Δημητρίου τα βάζουμε.....

  Είναι  λίγο παλιό αλλά  αναφέρεται στις παλιές  καλο-νοικοκυρές  που η εορτή του Αγίου Δημητρίου ήταν  το μεταίμχιο  δύο εποχών και η απαρχή ενός αγώνα  δρόμου. Να  φυλαχθούν  τα καλοκαιρινά ρούχα  και να κατέβουν  τα χειμωνιάτικα και ασφαλώς να ξεκινήσει  το  στρώσιμο  των χαλιών. Κάτι ανάλογο γινόταν και με τις στολές  των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Για παράδειγμα στο ναυτικό έβγαζαν τη βαριά μπλε σκούρα στολή  και φορούσαν  τα άσπρα.
  Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει όχι μόνο  στα σπίτια και στις ενδυματολογικές συνήθειες μας αλλά και στο στρατό και αυτό οφείλεται  και στις κλιματολογικές αλλαγές  που έχουν οδηγήσει πολλούς να κυκλοφορούν με κοντομάνικα μέσα στο καταχείμωνο.
Αυτά  λοιπόν παλιά. Πολύ παλιά.
   Οι εποχές έχουν αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και το κλίμα και οι συνήθειες θέλουν τα κοντομάνικα να φοριούνται άνετα και το χειμώνα. Άλλωστε  για τους περισσότερους αυτές  οι εορτές δεν αποτελούν πλέον σημεία  αναφοράς και  δεν νοηματοδουούν  την καθημερινότητα  και  την ζωή μας γενικά. Ζούμε έναν  ανεόρταστο βίο ο οποίος  μας έχει χαρίσει πολλά κόμπλεξ, ψυχολογικά προβλήματα, ενοχές, απομόνωση και μοναξιά.
   Οι εορτές παλαιότερα ήταν μεγάλα  γεγονότα. Υπήρχε η προσδοκία  τους, η χαρά  της αναμονής  με τις επισκέψεις, τα δώρα, τις ευχές.
   Σήμερα  αν το θυμηθούμε  μονολεκτικές ευχές  στο Fb  ή αναπάντητες κλήσεις για να φανεί ότι κάναμε το καθήκον μας. Και μετά..... Μετά επιστροφή  στην οθόνη  μας. Αυτά!!!

  Η  φωτογραφία  από την κωμική σειρά  του Mega  Ντόλτσε Βίτα
- Εσύ το ήξερες Χριστίνα μου ότι του Αγίου Κωσταντίνου τα βγάζουμε και  του Αγίου Δημητρίου τα βάζουμε; ( λέει έντρομη η Σάσα, Κατιάνα Μπαλανίκα, στη Χριστίνα , Άννα Παναγιωτοπούλου, επιστρέφοντας στο διαμέρισμα του Αντωνάκη που έχουν μπει  υποδυόμενες τις καθαρίστριες για να μη δώσουν δικαιώματα στην περίεργη γειτόνισσα Καίτη Κωσταντίνου)