Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ο Άγιος Ελευθέριος στον Ασώματο.

  'Ενας μεγάλος ναός  του Αγίου Ελευθερίου εορτάζει σήμερα στην περιοχή των Ασωμάτων, στη λεωφόρο που οδηγεί από  την πόλη της Αίγινας στον Άγιο Νεκτάριο και την Αφαία. 
    Ο ναός έχει σχήμα σταυροειδούς με τρούλο  με έντονα τα νησιώτικα χαρακτηριστικά και χρώματα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ξωκλήσια της ενορίας  των Ασωμάτων, η οποία έχει  τα περισσότερα σε αριθμό ξωκλήσια στην Αίγινα, σύμφωνα με την καταγραφή του  κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλου στο βιβλίο του: "Χριστιανική Αίγινα".
  Ο ναός είναι ιδιαίτερα φροντισμένος  και καθαρός χάρη στις προσπάθειες  που καταβάλει η οικογένεια Χαρτοφύλακα στην αυλή της οποίας βρίσκεται ο ναός. Για άλλη μια φορά μαρτυρείται η παράδοση που θέλει τα ξωκλήσια  της υπαίθρου να  έχουν αναλάβει να τα περιποιούνται, να τα γιορτάζουν και να τα πανηγυρίζουν κάποιες οικογένειες. Με αυτόν τον τρόπο έχουν διατηρηθεί πολλά κτίσματα και έτσι πολλά εκκλησάκια της Παλιαχώρας παρέμειναν όρθια και συντηρήθηκαν. Τρανή περίπτωση αυτή  του Αγίου Στεφάνου, τη φροντίδα του οποίου έχει η οικογένεια Χατζόπουλου από τη Κυψέλη.

  Τέλος ναός προς τιμήν του Αγίου Ελευθερίου υπάρχει  στα Βροχεία, στο δρόμο προς Μαραθώνα.