Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Χριστούγεννα είναι..........

   Χρόνια πολλά σε όλους. 

Χρόνια καλά ειρηνικά, αγαπημένα, γαλήνια, γεμάτα ανθρωπιά,  αξίες και ευαισθησία. Χρόνια πλημμυρισμένα από το φως του αστεριού της Φάτνης, γεμάτα από την απλότητα και την αγαθή διάθεση των βοσκών, μπολιασμένα από τη γνώση και την προσδοκία των Μάγων και την ειρήνη των αγγέλων.
  Ανέτειλε μια όμορφη ημέρα για όλους μας. Στο χέρι μας είναι τα Χριστούγεννα να γίνουν αφετηρία για μια καλύτερη και πληρέστερη ζωή. Να γίνουν οι μέρες μας Χριστούγεννα παντοτεινά.
   Τούτες τις μέρες οι μεγάλοι δάσκαλοι μας οδηγούν στη γνώση και στη βίωση του μυστηρίου. Γι' αυτό ας αντιγράψουμε ένα απόσπασμα από παλαιότερη εγκύκλιο των Χριστουγέννων του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου:
    «Κάτω από τη φωτεινή δέσμη των αληθειών που εκπέμπει η εκκλησιαστική εορτή των Χριστουγέννων, μπορούμε να ξαναδούμε με έναν άλλο τρόπο τον εαυτό μας, τους γύρω μας, τον κόσμο; Με περισσότερο ρεαλισμό, κριτική διάθεση, αλλά και αισιοδοξία; Και να θέσουμε μερικά ερωτήματα που βοηθούν σε έναν προσωπικό πνευματικό έλεγχο; Τί κάνουμε με τον εαυτό μας; Έχουμε προσέξει το κρισιμότερο δικαίωμά του να είναι ουσιαστικά άνθρωπος; Τί γίνεται με την εσωτερική μας εξέλιξη, την εσωτερική ελευθερία και ωρίμανση; Διότι αυτό που δίνει στον άνθρωπο τεράστια αξία δεν είναι η καταγωγή του, οι γνώσεις του, οι ικανότητές του, η εξωτερική του εμφάνιση, ο πλούτος, αλλά το γεγονός ότι είναι άνθρωπος».