Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Παράξενη Πρωτομαγιά....

    "Παράξενη Πρωτομαγιά"  έλεγε  ένα παλιό  τραγούδι  που μάλλον  ερμήνευε  ο Μανώλης Μητσιάς. Θυμηθήκαμε αυτόν τον στίχο  σήμερα  πρώτη του μήνα που η συνήθεια θέλει να ερχόμαστε πιό κοντά στη φύση και να χαιρόμαστε  την άνοιξή της μετά από έναν καταθλιπτικό χειμώνα. 
    Για όσους εκδρομείς έρχονταν Πρωτομαγιά στην Αίγινα θα θυμούνται ότι αυτή η μονοήμερη απόδραση ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι. Τα πλοία  ξέχειλα  από κόσμο, ουρές στα λεωφορεία  για Αγία Μαρίνα κυρίως, ατελείωτες ουρές κόσμου για την επιστροφή με τα μικρά αλλά πολλά πλοία  της δεκαετίας  του '70 και  του '80. Και ο κόσμος γιόρταζε πανηγύριζε  το Μάη.
   Τα παλιά  μπλε λεωφορεία  της Αίγινας  που όργωναν  τις τρεις βασικές αρτηρίες  του νησιού γεμάτα από εκδρομείς. Δεκαετία  του '70 και  του '80  όταν η Αίγινα δεν είχε ακόμα πλημμυρίσει από μοτοποδήλατα, μηχανάκια και Ι.Χ. και τα δρομολόγια  των λεωφορείων ήταν πολύ πυκνά.
   Σήμερα  Πρωτομαγιά, ακινησία.... τίποτε  δεν κινείται, δεν ταξιδεύει, γιατί ακριβώς είναι Πρωτομαγιά. Και σύμφωνα με τη λογική της ηγεσίας  των Συνδικαλιστών και τις ιδεοληψίες κάποιων δεν πρέπει  να ταξιδεύει  κανένα πλοίο, δηλαδή δεν πρέπει να ταξιδεύει κανείς. Ούτε  κι αν προκύψει μεγάλη ανάγκη.
  
   Πριν δέκα ή δεκαπέντε  χρόνια   γινόταν στάση εργασίας   μέσα στην ημέρα. Τα πρωινά δρομολόγια γίνονταν κανονικά καθώς και τα απογευματινά  της επιστροφής. 
   Αν  το καλοσκεφτεί κάποιος  η απαγόρευση αυτή πλήττει κατεξοχήν  τα νησιά  του Αργοσαρωνικού  στα οποία υπάρχει η δυνατότητα μονοήμερης απόδρασης.
   Όμως περισσότερο απ' όλα χάνεται η χαρά της μέσης οικογένειας που με αφορμή την ημέρα  της Πρωτομαγιάς  θα είχε  την ευκαιρία ενός μικρού  ταξιδιού, μιας μικρής ανέμελης εκδρομής που τόσο χρειάζεται ο κάτοικος της πόλης.
Κρίμα......................