Καθημερινό πέρασμα για πολλούς Αιγινήτες που αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται στα πλοία της γραμμής αποτελεί η γνωστή Ακτή Τζελέπη στον Πειραιά. Μια από τις πολλές "ακτές" του λιμανιού όπως η Ξαβερίου , Καλλιμασιώτη, Μιαούλη.
Σημείο αναφοράς και μέρος της καθημερινότητας από τη στιγμή που έχει ενταχθεί στη ζωή μας, όπως και άλλα σημεία του Πειραιά στα οποία πολλοί σημερινοί Αιγινήτες "μετανάστευσαν" πριν δεκαετίες, έζησαν, μεγάλωσαν, πρόκοψαν οικονομικά έφτιαξαν το σπιτικό τους. Καστέλλα, Χατζηκυριάκειο, Καλλίπολη, Αγία Σοφιά , Μανιάτικα, Ταμπούρια, Τερψιθέα, Πασαλιμάνι και τόσες άλλες περιοχές με τη δική τους ιστορία, το δικό τους μύθο.
Πολλά τα τοπωνύμια με κάποια από αυτά να έχουν μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία και να έχουν συμβάλει στη σημερινή εικόνα της πόλης και του πρώτου λιμανιού.
Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία για την Ακτή Τζελέπη, στοιχεία που υπάρχουν στη Βικιπαίδεια αλλά και σε πολλά sites στο διαδίκτυο.
Η Ακτή Τζελέπη πήρε αυτό το όνομα από τον Γιαννακό Τζελέπη ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Φλωρού έφτιαξαν το πρώτο "ευπρεπές πέτρινο ξενοδοχείο" του Πειραιά στο σημείο που σήμερα είναι η πλατεία Καραϊσκάκη.
Ο Γιαννακός Τζελέπης ήταν από τους πρώτους οικιστές του Πειραιά. Προερχόταν από τη Θεσσαλομαγνησία και είχε κατέβει για να πάρει μέρος στην Επανάσταση.
Το πρώτο λοιπόν "ευπρεπές ξενοδοχείον" ήταν ξύλινο και είχε τη μορφή περισσότερο του πανδοχείου. Γύρω δημιουργήθηκε ένας μικρός οικισμός. Αργότερα ο ίδιος έκτισε με πέτρα το ξενοδοχείο του.
Η σύζυγος του Φλωρού απεβίωσε στις 14 Αυγούστου μεταξύ των ετών 1840 και 1842 ενώ ο Γιαννακός στις 24 Μαΐου του 1843.
Ο τάφος τους σήμερα βρίσκεται στο κοιμητήριο της Αναστάσεως στον Πειραιά.