Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Και ο μήνας έχει εννιά!


 Με  την εικόνα  του ανεπανάληπτου Μίμη Φωτόπουλου γνήσιου εκφραστή μιας χαλαρής  και ανέφελης ζωής χωρίς έννοιες  και σκοτούρες (σύμφωνα  πάντα  με τους ρόλους που ερμήνευσε), θυμηθήκαμε  αυτή την πασίγνωστη  φράση  η οποία έχει κι αυτή τη δική  της ιστορία.

Η φράση “ο μήνας έχει εννιά” χρησιμοποιείται για να εκφράσει ανεμελιά και ξεγνοιασιά. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευσή της.

  Η επικρατέστερη προέρχεται από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του νέου ελληνικού κράτους, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν την ένατη ημέρα του μήνα. Η μέρα μισθοδoσίας προκαλούσε αισθήματα χαράς στους εργαζόμενους. Δεν ήταν και λίγο για κάποιους να έχουν σταθερή μισθοδοσία όσο κρατούσε ο διορισμός, σε μια εποχή σκληρής φτώχιας.

  Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε ένα αρχαιότερο γεγονός. Λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ, οι Αθηναίοι έστειλαν αγγελιαφόρο στους Σπαρτιάτες και τους ζήτησαν να τους βοηθήσουν στον πόλεμο εναντίον των Περσών. Οι Σπαρτιάτες ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά έπρεπε να υπακούσουν σε νόμο που τους απαγόρευε να πολεμήσουν πριν από τη γέμιση του φεγγαριού. Η απάντηση που έδωσαν στον αγγελιαφόρο ήταν η εξής: “Είναι εννέα του μηνός και το φεγγάρι δεν είναι γιομάτο”. Οι Σπαρτιάτες έστειλαν πράγματι στρατό, μετά την πανσέληνο, αλλά η μάχη είχε ήδη τελειώσει με τη θριαμβευτική νίκη των ελληνικών δυνάμεων.

    Η φράση «και ο μήνας έχει εννιά», δήλωσε πλέον την αποχή, την ασφάλεια, την καλοπέραση μακριά από τις πολεμικές κακουχίες....

 

Εμείς  να προσθέσουμε και το γνωστό  τραγούδι  που ερμήνευσε  η Βίκυ Μοσχολιού γραμμένο  από  τον Μιχάλη  Σουγιουλτζόγλου.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-minas-echi-ennia-apo-pou-vgike-i-frasi/