Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο πλωτό μουσείο "ΝΕΡΑΙΔΑ"

Μια επίσκεψη στο "ΝΕΡΑΙΔΑ" την παλαιά  δόξα του Αργοσαρωνικού είναι ένα μάθημα  τοπικής ιστορίας και λαογραφίας  για τα νεότερα παιδιά . Η παρουσία  αυτού του ιστορικού σκάφους στον Αργοσαρωνικό όταν ξεκινούσε  η τουριστική προβολή και ανάπτυξη των νησιών, ήταν καθοριστική.

Οι μαθητές  της Β΄τάξης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας επισκέφθηκαν το πλοίο την Τρίτη 7 Μαρτίου και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λάτση και ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους του ιστορικού πλοίου.
Το  "ΝΕΡΑΙΔΑ" ναυπηγήθηκε  το 1939 στα  Ιταλικά ναυπηγεία Fierri. Έκανε στην αρχή δρομολόγια στις Δαλματικές ακτές, την περίοδο του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου μετατράπηκε σε πλωτό ασθενοφόρο - νοσοκομείο. Κατέληξε στη Μάλτα όπου μετά  τον πόλεμο συνέδεε  το νησί με τις Συρακούσες. Εκεί  το βρήκε ο Γιάννης Λάτσης και το αγόρασε.

Το έφερε στην Ελλάδα, το μετασκεύασε και το δρομολόγησε στα νησιά  του Αργοσαρωνικού όπου γνώρισε μεγάλες δόξες, για την ταχύτητα, την πολυτέλεια και την ακρίβεια  των δρομολογίων του. Από  τα σαλόνια και τα καταστρώματα του πέρασαν μεγάλες σταρ και μεγάλα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ, πολιτικοί και άνθρωποι της τέχνης.

Το 1974 παροπλίζεται και το 2007 η οικογένεια Λάτση φροντίζει για την ανακατασκευή του στην Κροατία. ΄Καταπλέει και πάλι στην Ελλάδα (Ελευσίνα) και από τότε μετατρέπεται σε πλωτό μουσείο. Το πρώτο πλωτό μουσείο της Ελλάδας.

Το Σεπτέμβριο του 2014 εκτελεί ένα ταξίδι μνήμης από τα λιμάνια  των νησιών του Σαρωνικού προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως και χιλιάδες επισκέπτες.
Σήμερα είναι δεμένο στην προβλήτα  του Φλοίσβου και υποδέχεται τους επισκέπτες  του αστραφτερό, κομψό και αγέρωχο σαν μια άλλη Ιταλίδα παλιά αρχόντισσα.

Στους χώρους του φιλοξενείται έκθεση με την ιστορία του πλοίου αλλά  και της οικογένειας Λάτση. Το "ΝΕΡΑΙΔΑ" προσφέρεται για εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων.