Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Τώρα είχε σειρά η προτομή του Ν. Καζαντζάκη. Μια δολιοφθορά που πρέπει να μας προβληματίσει.

Συνεχίζονται  οι βανδαλισμοί και οι δολιοφθορές  σε έργα τέχνης, αγάλματα και ιστορικά κτίρια στην πόλη της Αίγινας. Τώρα είχε σειρά  η προτομή του Νίκου Καζαντζάκη στην Αύρα.

 Τελευταίος κρίκος  στην αλυσίδα  των ζημιών ή αν θέλετε  των δολιοφθορών που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό είναι η αφαίρεση της προτομής  του Νίκου Καζαντζάκη από τη βάση  του στο αλσύλλιο  της Αύρας.

Η προτομή έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια σε αυτό το σημείο. Φαίνεται όμως ότι τώρα ήρθε η σειρά  της να δεχθεί τις «ευεργετικές ενέργειες» κάποιων.

Προσωπικά δεν μπορούμε με ευκολία να πιστέψουμε- ακόμα  κι αν ισχύει- πως αυτό έγινε κατά λάθος ή από απροσεξία. Θα μπορούσε να συμβεί  κατά  τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που το πάρκο και η παραλία είναι γεμάτη κόσμο και πολλοί λουόμενοι προτιμούν να κατασκηνώνουν κάτω από τα πεύκα!

Η ζημιά αυτή θα πρέπει να μας προβληματίσει  γιατί αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα τέτοιων ενεργειών.

Ας απαριθμήσουμε απλά μερικές που έχουν συμβεί στο παρελθόν:

Ο βανδαλισμός στο έργο του Γ.Μόραλη  μετά  το ξενοδοχείο «Δανάη» Κάποιοι τότε το είχαν επιζωγραφίσει.

Τα γκράφιτι στους εξωτερικούς  τοίχους στην  εκκλησία του Σωτήρος στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο.

Τα γκράφιτι στην πρόσοψη του κτιρίου του Ορφανοτροφείου. Υπάρχουν ακόμα!!!

Οι ασχήμιες στο άγαλμα  του Ιωάννη Καποδίστρια  στο παρκάκι της Παναγίτσας.

Και ασφαλώς  η καταστροφή  των κάποιων ενημερωτικών πινακίδων στο προαύλιο  του Μητροπολιτικού Ναού, που πληροφορούσαν για την ιστορία του χώρου. Οι πινακίδες είχαν τοποθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ήταν προσφορά του  εργολάβου που εκτελούσε  τις εργασίες συντήρησης  του Κυβερνείου  και τα κείμενα είχαν επιμεληθεί οι κ. Π.Θεολογίδου και Ελ. Σταμπόγλη.

Πρόσφατα, όπως μας ενημέρωσε η κ. Προνόη Θεολογίδου, η παρόμοια  πινακίδα που είχε τοποθετηθεί  δίπλα  στο άγαλμα  του Ι.Καποδίστρια στο παρκάκι της Παναγίτσας, βρέθηκε σπασμένη. Την πινακίδα την φυλάσσει  η κ. Π.Θεολογίδου στο σπίτι της, που είναι ακριβώς απέναντι.

Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία λοιπόν! Ούτε να οφείλονται σε απροσεξίες! Όλοι γνωρίζουμε γιατί όλοι βλέπουμε  τι γίνεται!

Η ατιμωρησία πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Παπαδοπούλου