Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης η προσφορά και η παρουσία του στην Αίγινα των χρόνων της Επανάστασης.

Η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας είχε την πρωτοβουλία να  οργανώσει μια εκδήλωση - αφιέρωμα  στον μεγάλο πυρπολητή, ναυμάχο και ευεργέτη της Αίγινας Κωνσταντίνο Κανάρη.

Αφορμή για αυτή την εκδήλωση είναι η ύπαρξη αλλά  και το μέλλον της οικίας Κανάρη στην Αίγινα, που σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και πωλείται. Ένα σπίτι που ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του και που δυστυχώς αγνοήθηκε στους εορτασμούς για  την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση  του 1821.

Καλεσμένη των οργανωτών ήταν η Διευθύντρια  του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας κ. Ντίνα Αδαμοπούλου και αναπληρώτρια Διευθύντρια  των Αρχείων Αργοσαρωνικού (Ύδρας - Πόρου - Αίγινας - Σαλαμίνας)
Η κ. Αδαμοπούλου ανέπτυξε με άνεση και επιστημονικό τρόπο  το θέμα  της. Τα όσα ανέφερε είναι προϊόν της μελέτης της για τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τμήμα  του υλικού του υπό έκδοση βιβλίου της  για τον Κωνσταντίνο Κανάρη.
Η ομιλήτρια πλαισίωσε την ομιλία  της με σπάνιες εικόνες εποχής, γκραβούρες και πορτραίτα αγωνιστών και προσωπικοτήτων των χρόνων της Επανάστασης και των μετεπαναστατικών χρόνων.
Ιδιαίτερη εντύπωση  προκάλεσε  στους παρισταμένους η αναφορά  της στις ευεργεσίες  του Κανάρη προς τον νησί της Αίγινας και τον ενεργό του ρόλο στις λήψεις  των αποφάσεων και στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής. 
Ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

Ιδιαίτερα  συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση της τρισέγγονης  του Κανάρη κ. Ντίας Φιλιππίδου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί, φίλοι και μέλη της Ομάδας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νεκτάριος Λεούσης, ο Πρόεδρος  του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης κ. Γεώργιος Καλόφωνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Αίγινας κ. Βασίλης Γρηγοριάδης και η υποψήφια για το Δήμο της Αίγινας κ. Σίλα Αλεξίου.