Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

και παπάς και πιανίστας; Γιατί όχι!


Τον έχουμε γνωρίσει ως εφημέριο του Αγκιστρίου. Τον έχουμε ακούσει ,περνώντας έξω από το σπίτι του, να προβάρει τα κομμάτια του στο πιάνο. Έχουμε απολαύσει τη δεξιοτεχνία του σε πολλές εκδηλώσεις. Είναι πλέον ένας διακεκριμένος πιανίστας. Ένα κεφάλαιο για τον πολιτισμό της  σημερινής Αίγινας. Είναι ο π. Ελευθέριος Κουμασίδης.
        Ο π. Ελευθέριος γεννήθηκε στην Αίγινα. Είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος πιάνου της τάξης της κ. Χριστίνας Μύστακα – Δέλλιου, του Απολλωνίου Ωδείου Αθηνών, απ’ όπου απεφοίτησε με βαθμό Άριστα  παμψηφεί και τιμητικό έπαινο. Στην Αίγινα έχει δώσει αρκετές συναυλίες, ενώ επί χρόνια πλαισίωνε τη  Δημοτική Χορωδία που διηύθυνε κ Βάνα Χαλκίδη. Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, στην Παχειά Ράχη, ενώ κάθε καλοκαίρι έχει καθιερώσει να δίνει μια συναυλία στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Εδώ και δέκα χρόνια είναι εφημέριος στο Αγκίστρι εξυπηρετώντας και τους τρεις οικισμούς, τη Σκάλα, τους Μύλους και τα Λιμενάρια. Έχει συμβάλει στην αποκατάσταση των αγιογραφιών στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μύλων, όπου είχαν καταστραφεί από πυρκαγιά. Ταυτόχρονα έχει δώσει νέα πνοή στη λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων του Αγκιστρίου μαζί με τους συνεργάτες του.
  Σπανίζει να συναντάμε σήμερα και ιδιαίτερα στην επαρχία ιερωμένους χωρίς προκαταλήψεις με ευρύτητα πνεύματος, πέρα και μακριά από παρε- εκκλησιαστικά οργανωσιακά πρότυπα και συμπεριφορές, ουσιαστικά πεπαιδευμένους, που δε  φοβούνται να ασκήσουν κάποια καλή τέχνη. Ο π. Ελευθέριος είναι ένας από αυτούς τους λίγους. Και γι’ αυτό ξεχωρίζει και έχει κατακτήσει μια ζηλευτή θέση στην καρδιά του κόσμου. Δεν έχει παρωπίδες, αγαπά και υπηρετεί τον πολιτισμό, δεν τον φοβάται όπως κάποιοι συνάδελφοί του. Με τη μουσική του υμνεί το Θεό και χαρίζει παραμυθία  και τέρψη στους ακροατές του.