Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

"Ο Δράκος" του Ευγένιου Σβάρτς

Από τη Θεατρική ομάδα ΕΠΑΛ - ΓΕΛ -ΙΕΚ Αίγινας

  Η Θεατρική ομάδα του Επάλ του Γενικού Λυκείου και του ΙΕΚ Αίγινας πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της ανεβάζει για φέτος το Θεατρικό έργο του Ευγένιου Σβαρτς "Ο Δράκος" στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας σε σκηνοθεσία Λάγιας Μαστρογιαννίδου.
  Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Απριλίου και ώρα 21.00 μ. μ. και θα παίζεται ως εξής: 27 -28 -29 Απριλίου και 4 -5-6-11- 12 -13 Μαΐου.

Λίγα λόγια για το έργο:

    Είναι ένα έργο που μας δείχνει το πώς μπορούμε να αντιδρούμε σε κάθε τι που μας εξουσιάζει μέσα από το φόβο,  ένα πολιτικό έργο με κριτική ματιά απέναντι στην εξουσία.
Το έργο ανήκει στην κατηγορία της «χρυσής εποχής του θεάτρου» της Σοβιετικής ΄Ενωσης, 20 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Γράφτηκε το 1943, από τον Ευγένιο Σβαρτς, σαν μια αλληλογραφία εναντίον του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, χρησιμοποιώντας τη φόρμα του παραμυθιού. ΄Όμως σύντομα απαγορεύτηκε λόγω της ανατρεπτικής δύναμης που υπήρχε κάτω από τη γελοιοποίηση του δεσποτισμού.  Εκφράζει με γλαφυρότητα την αλαζονεία της εξουσίας μέσα από τη μαγική διαδικασία του παραμυθιού.
    Ο Ευγένιος Σβαρτς προτείνει μια βαθιά ψυχολογική ανάλυση της καταπίεσης και της υποταγής λόγω φόβου και δεν είναι καθόλου μοιρολάτρης. Πιστεύει ότι ο φόβος και η καταπίεση μας μειώνουν  σαν ανθρώπους, μας κάνουν ανίσχυρους να αντιδράσουμε και μας καθιστούν ευάλωτους σε κάθε εξουσία, όσο παράλογη κι αν είναι. Και αυτό γιατί βρίσκουν μέσα μας υποδοχείς, «δυνάμει δράκους», που αν δεν ξεριζωθούν θα μας οδηγούν ατέρμονα σε ένα φαύλο κύκλο υποταγής, που αναπαράγεται με άλλοθι το στενά προσωπικό μας συμφέρον ή τέλος πάντων αυτό που εμείς νομίζουμε σαν τέτοιο. Έτσι η επανάσταση παίρνει νόημα σαν μια διαρκής προσπάθεια απελευθέρωσης από το φόβο αλλά και από τον στενό ατομισμό.

"Ο  Δράκος"  τη φετινή χρονιά παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα, στην Αργυρούπολη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
  Η φωτογραφία της ανάρτησής μας προέρχεται από την ταινία "Ο Δράκος" μ ετον αείμνηστο Ντίνο Ηλιόπουλο. Ασφαλώς η ταινία πέρα από την επιτυχία και τα βραβεία που απέσπασε δεν έχει καμμία σχέση με το θεατρικό έργο. Ωστόσο προτιμήσαμε αυτή τη φωτογραφία παρά να αντιγράψουμε από το διαδίκτυο εικόνες από τις παραστάσει του έργου σε άλλες περιοχές για να μη δημιουργηθεί σύγχυση. Μόλις εξασφαλίσουμε φωτογραφίες από την παράσταση των παιδιών της Αίγινας θα κάνουμε νέα ανάρτηση.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΑΓΙΑ