Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Φραγκίσκος Κάππος... τίτλοι τέλους

 Αποχαιρέτησε την Αίγινα σήμερα ο μεγάλος Αιγινήτης εικαστικός. Γεμάτος από την αγάπη των συμπολιτών του που τον ακολουθούσαν σε κάθε νέα του δημιουργία, πρωτοπόρος, δεινός συζητητής, συγγραφέας, αρθρογράφος, σκηνογράφος στο Εθνικό Θέατρο, άριστος γνώστης του αντικειμένου του.Γεννήθηκε το 1938 και συνεργάστηκε με το Μάνο Κατράκη, την Ελένη Βακαλό, το Γιάννη Τσαρούχη ενώ στο εξωτερικό γνώρισε το Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Τις τελευταίες  ημέρες ήταν γνωστό ότι ο Φραγκίσκος ήταν άρρωστος. Η απουσία του αφήνει φτωχότερη καλλιτεχνικά το νησί του που τόσο αγάπησε ο χρωστήρας του. Η προτελευταία του έκθεση είχε πραγματοποιηθεί σε ιδιωτική αίθουσα ακριβώς απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο όταν ο Φραγκίσκος πειραματιζόταν στη ζωγραφική σε τσίγκο και είχε αποσπάσει πολύ κολακευτικά σχόλια. Ανάμεσα στα άλλα που είχε πει ήταν πως εκείνη η έκθεση ήταν και η τελευταία του. Πειραματιζόταν συνεχώς σε νέες φόρμες, με νέα υλικά και αυτό χάριζε στο έργο του νεανικότητα και φρεσκάδα. Γεναιόδωρος απέναντι στους νέους. Είχε κατορθώσει να συνομιλεί μαζί τους στη γλώσσα τους και να διατηρεεί πρόφιλ  στο Facebook, ΄κάτι που εντυπωσίαζε ιδιαίτερα.  Τον θυμόμαστε με πόση αγάπη και τρυφερότητα όταν είχε μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης για τα έργα   του Ιωάννη Δέδε,  στα εγκαίνεια της έκθεσης το Σεπτέμβριο του 2010 αλλά και τη σημαντική έκθεση που είχε πραγματοποιήσει στον ίδιο χώρο πριν από πολλά χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία

. Είχε επαινέσει τη δουλειά της Θεατρικής Ομάδας Κυψέλης σε ιδιωτικές μας συζητήσεις και πάντα με πολύ ευγένεια ρωτούσε για νέες του δουλειές. Είναι πολύ συγκινητικά τα λόγια που ένα βράδυ, μετά το τέλος μιας παράστασης μας είπε στην αυλή του Λοαγραφικού.  Στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης υπάρχει ένα από τα τελευταία του έργα που είχε δωρίσει στο Πν. Κέντρο μετά από την έκθεσή του.Η τελευταία του ατομική έκθεση ήταν στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας για τρεις ημέρες το Νοέμβριο του 2007. Πολλά σπίτια στην Αίγινα δημόσιοι χώροι αλλά και συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενούν πρωτότυπα έργα του ή μεταξοτυπίες. Παντού σε όλα δεσπόζει το Αιγινήτικο τοπίο, το φως, η αύρα και οι αποχρώσεις του νησιού που τόσο αγάπησε.
   Πραγματικά του αξίζει ο τίτλος του ζωγράφου της Αίγινας.
   Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Πέμπτη 10 Μαΐου στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Αίγινας (Παναγίτσα) στις τρεις  το μεσημέρι..