Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Μια παράσταση υψηλού ρίσκου

 Ο "ήλιος με δόντια" η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη είναι η εναρκτήρια παράσταση μιας σειράς εκδηλώσεων που φιλοξενούνται και φέτος στο "Γράμμα". Η παράσταση ανανεωμένη και άκρως βελτιωμένη σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία Β. Βασιλάκη  είναι ένας μονόλογος υψηλού ρίσκου όχι μόνο για τον ερμηνευτή αλλά και το θεατή. Ο τελευταίος καλείται να παρακολουθήσει την αφήγηση ζωής ενός ανθρώπου ο οποίος κατέληξε έγκλειστος σε ίδρυμα και μέσα από τις "αναμνήσεις" του, τις μεταπτώσεις, τις εκρήξεις  συνθέτει την ιστορία του νησιού του, της Χίου, πριν, κατά και μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο.
  Μια χειμαρώδης συνειρμική αφήγηση ζωής. 'Ενας άνθρωπος, που παρά το ράσο που φοράει περισσότερο ως ασπίδα, αποτελεί παράπλευρη απώλεια ενός ιστορικού πολεμικού δυστυχήματος, ο φάκελος του οποίου δεν άνοιξε ποτέ.
  Μια άκρως προσωπική υπόθεση που κινείται στα όρια της φαντασίας του ρεαλισμού, του κωμικού, του τραγικού. Μια περίπτωση ανθρώπου που έζησε στη  γωνία της ζωής των άλλων, των κανονικών.
  Η  φετινή παράσταση του "Ήλιου με δόντια" είναι ένα προσωπικό στοίχημα ερμηνείας του κ. Βασιλάκη, ο οποίος σκηνή με σκηνή ατάκα με ατάκα, κατακτά το κοινό που παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης. Μια παράσταση που κορυφώνεται μέσα από τις σπαρακτικές αφηγήσεις και τη συγκλονιστική ερμηνεία  του ηθοποιού. Ο θεατής μέσα από τη θέαση αυτού του έργου δεν ανακαλύπτει απλά πλευρές της νεότερης ιστορίας των ανθρώπων της επαρχίας, αλλά γνωρίζει και έναν μεγάλο σύγχρονο συγγραφέα. Τον Γιάννη Μακριδάκη.
   Στο "Γράμμα" κάθε Τετάρτη - Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30 μ. μ.