Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Μια σπάνια βραδιά στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

   Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσο κόσμο στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Το περιοδικό "Αιγιναία" οργάνωσε και παρουσίασε μια τιμητική βραδιά για τον διακεκριμένο μουσικολόγο της Αίγινας κ. Μάρκο Δραγούμη, ο οποίος και πάλι να θυμήσουμε ότι σε ένα ογκωδέστατο και καλαίσθητο βιβλίο έχει συγκεντρώσει το μουσικό θησαυρό της Αίγινας. "Αιγίνης Μουσική Περιήγησις" ο τίτλος του.
    Η ατμόσφαιρα κατανυκτική λουσμένη από τις μελωδίες και τις φωνές  της ορχήστρας και των κοριτσιών που απέδωσαν θαυμάσια μουσικά παραδοσιακά τραγούδια και  θέματα από όλη την Ελλάδα. Μια ονειρεμένη βραδιά ενταγμένη στις προ - φεστιβαλικές εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Φιστικιού.
Έπαιξε η Ορχήστρα του Μουσείου  Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (ΜΕΛΜΟΚΕ) παρουσιάζοντας όπως αναφέραμε ένα  ταξίδι στην ελληνική μουσική παράδοση, με τραγούδια από την Αίγινα, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Η ορχήστρα   αποτελείται από ερασιτέχνες μουσικούς, που παρακολουθούν σεμινάρια διδασκαλίας μουσικών  οργάνων και τραγουδιού από καταξιωμένους καλλιτέχνες.
 Την Ορχήστρα αποτελούσαν οι:
Διαμαντή Ελένη - μαντολίνο, Διάνη Λένα - κιθάρα, Ευαγγέλου Γιώργος - πολίτικο λαούτο,
Καχριμανίδη Δήμητρα - λαούτο, Κούκουνα Σταυρούλα - σαντούρι, Ματαλλιωτάκη Ειρήνη -
μπεντίρ, Μενεξιάδη Άσπα - μαντολίνο, Στρατίκης Αλέξανδρος - ούτι, Τόλη Μαρία – τουμπελέκι.
Χορωδία:
Δανιήλ Τζίνα, Ευτυχία Μισύρη, Μουστάκας Πέτρος, Παπαδοπούλου Μανίνα, Χαραλάμπους
Θέμις. και η Ε. Χαλδαιάκη.
Τη λειτουργία της ορχήστρας επιμελείται ο μουσικολόγος Πέτρος Μουστάκας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο μουσικολόγος Παναγιώτης Πούλος ενώ ο ίδιος ο Μάρκος Δραγούμης ευχαρίστησε πολλές φορές τους συντελεστές της βραδιάς και το κοινό.
   Οι φωτογραφίες είναι της κ. Φωτεινής Γιωτάκη.