Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ο μίτος του Βαγγέλη και της Δέσποινας στο Φεστιβάλ Φιστικιού.

     Ο Μίτος της Αίγινας είναι ο μίτος, η κόκκινη κλωστή της ιστορίας της Αίγινας. Βράδυ Κυριακής 21 Σεπτεμβρίου σε μια σεμνή, λιτή αλλά επιβλητική παράσταση, αυτός ο μίτος ξεδιπλώθηκε και διπλώθηκε πολλές φορές, ξετυλίχθηκε και τυλίχθηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων θεατών, απλώθηκε και μαζεύτηκε στη μνήμη μας, λύθηκε και δέθηκε από τα χέρια δύο άξιων ανθρώπων της τέχνης του Βαγγέλη και της Δέσποινας, της Δέσποινας και του Βαγγέλη.
    Με μια δυναμική έναρξη οι δύο καλλιτέχνες μας θύμισαν τη λεηλασία της Παλιαχώρας από την καταστροφική ορμή του Μπαρμπαρόσσα εκεί κάπου στο Μεσαίωνα. Στο βάθος της ιστορίας φάνηκε η Αφαία να πέφτει στα δίχτυα και να σύρεται στην ακρογιαλιά της Αίγινας, ενώ από τα τρίσβαθα του μύθου σκαρφάλωσαν πάνω στις πέτρες οι Μυρμιδόνες.
    Λόγος, ντοπιολαλιά, παροιμίες, χορός, κίνηση, τραγούδι, μουσική, εικόνες. Μια σύνθεση που απογείωσε το συναίσθημα μας. Δυό άνθρωποι που διάλεξαν να υπηρετούν την τέχνη  τους με συνέπεια, ήθος, επιμονή, αγάπη και προσήλωση. 
    Μια κατάθεση τέχνης στο 6ο Φεστιβάλ Φιστικιού που ξεχώρισε ανάμεσα σε τόσες εκδηλώσεις.
    Κείμενο, σκηνοθεσία, επιλογή μουσικής του Βαγγέλη και της Δέσποινας.
    Μια παράσταση με σύγχρονη ματιά για ένα θεατρόφιλο κοινό που πλέον ξέρει να επιλέγει, να ξεχωρίζει, να εκτιμά και να αποδίδει τα εύσημα. Το χειροκρότημα  είναι η ζωντανή επιβεβαίωση, η επιθυμία και η πρόσκληση για καλό θέατρο από το Βαγγέλη Πιτσιλό και τη Δέσποινα Γιαννούλη.
Ευχαριστούμε την κ. Βασιλική Ταντάουι για τις δύο πρώτες φωτογραφίες. Οι δύο τελευταίες προέρχονται από ανάρτηση της κ. Β. Χαμαλέλη - Μπούκλα στο Fb.