Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο κύριος Χαραλαμπάκης στο Λαογραφικό Μουσείο.

   Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος την έκθεση που εγκαινιάστηκε και φιλοξενείται στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας στα πλαίσια  της 7ης Γιορτής Φιστικιού, με τίτλο: "Η Αίγινα μέσα από το φακό του Γιάννη Μαΐλη". Δεν είναι μόνο η αποτύπωση σημείων της πόλης και του λιμανιού της Αίγινας που προκαλούν τη νοσταλγία. Είναι και η παρουσίαση πολλών εικόνων που παρουσιάζουν τα πρόσωπα  της τότε Αίγινας. Τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, τους διαβάτες, τους περαστικούς, τους επαγγελματίες, τους ψαράδες, τους θαμώνες  των καφενείων και των μικρών ταβερνείων. 
   Πολλά από αυτά  τα πρόσωπα  δεν βρίσκονται ανάμεσα μας. Την προσοχή μας όμως του επισκέπτη της έκθεσης τραβά η μοναδική φωτογραφία  του κ. Χαράλαμπου, του γνωστού στους παλαιότερους "Χαραλαμπάκη"  που ζει στην πόλη της Αίγινας και υπήρξε  από  τους μεγαλύτερους κρεοπώλες  του νησιού.
   Η  φωτογραφία  τον συνέλαβε σε στιγμή "δράσης"  με το μπαλτά  στο χέρι  έτοιμος  να τεμαχίσει το "μπουτάκι  της κυρίας" όπως πολύ χαριτωμένα  διαλαλούσε από το μαγαζί του εκεί στην ψαραγορά.
  Σήμερα μπορεί  να τον δείτε να περπατά στην παραλία με ένα μονίμως μεγάλο χαμόγελο καρφιτσωμένο στο πρόσωπο του και με άσπρα πλούσια σγουρά μαλλιά. Ο κύριος  Μπάμπης είναι ένας από τους παλαιούς επαγγελματίες που είχε η πόλη της Αίγινας. Ένα από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την Αίγινα. Μια από τις χαρακτηρικότατες φιγούρες  της καθημερινής ζωής  του τόπου.
   Αν θελήσουμε να γυρίσουμε  το ρολόι τριάντα και παραπάνω χρόνια πίσω, θα τον συναντήσουμε  στο θρυλικό κρεοπωλείο του στη ψαραγορά. Στη γωνία ακριβώς απέναντι από το ουζερί του Γελαδάκη σήμερα. Θα  τον συναντήσουμε να κόβει το κρέας πάνω στα κούτσουρα, να διαλαλεί το "μπουτάκι" όπως χαρακτηριστικά έλεγε, να περιποιείται τις απαιτητικές πελάτισσές  του, που μια ζωή βιάζονταν για να προλάβουν το λεωφορείο. Να ζυγιάζει  το κρέας και να το παραδίδει για τύλιγμα στην αδελφή του τη Βαρβάρα που κρατούσε  το ταμείο.
   Άλλοτε πάλι να κλείνεται με τις ώρες  στο ψυγείο του και απέξω οι πελάτες να αναρωτιούνται γιατί αργεί. Έτσι μαζεύονταν αρκετοί και όποιος πέρναγε συμπέραινε ότι ο Χαραλαμπάκης έχει μεγάλη πελατεία. Δεινός έμπορος αλλά μεγάλος παίκτης λαχείων.
   Είναι χαρακτηριστικές  οι φράσεις  του  που "έπαιζαν"  στην αγορά, όπως αυτή που προαναφέραμε για το "μπουτάκι", όταν έλεγε:  "ζύγισε Βαρβαρούλα  το μπουτάκι της κυρίας" ή όταν προέτρεπε κάποια άλλη κυρία  ως εξής: "αυτό κυρία Μαρία μου να το κάνετε με κουσκουσέ".
   Παλιά ανθρώπινη Αίγινα που έχει χαθεί πλέον. Όπως κάθε  τι το ανθρώπινο  στη ζωή μας.