Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ο Άγιος Τρύφωνας και η Υπαπαντή.

  Η  Υπαπαντή  του Κυρίου που εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας είναι μια από τις μεγάλες Δεσποτικές εορτές και υπενθυμίζει το  σαραντισμό του βρέφους Ιησού και την είσοδό  του στο ναό  των Ιεροσολύμων. 
   Στην Αίγινα συναντάμε έναν μεγάλο ναό αφιερωμένο  στην εορτή αυτή. Είναι ο λευκός ναός που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο  του Λεουσείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος. Είναι από τους νεότερους ναούς της Αίγινας και η μορφή και το σχήμα του παραπέμπει  σε αιγαιοπελαγίτικα εκκλησάκια. Πολλοί  διερχόμενοι αλλά  και παλαιοί  Αιγινήτες  αγνοούν  την ονομασία του ναού. Ξεχνούν ότι εορτάζει σήμερα. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι συνδέουν  το ναό  με το μικρό ξωκκλήσι  που βρίσκεται ακριβώς δίπλα  του. Τον μικρό Άγιο  Τρύφωνα  που σύμφωνα με  τους παλαιούς ήταν κοιμητηριακός ναός, αφού στην περιοχή  υπήρχε  κοιμητήριο  για τους κατοίκους  της πόλης της Αίγινας.
   Ο  Άγιος Τρύφωνας αν και μικρότερος έχει κατορθώσει να επισκιάσει  τον νεότερο και μεγαλύτερο ναό. Ο Άγιος Τρύφωνας  εόρταζε  την 1η Φεβρουαρίου και είναι προστάτης  των αγροτών.