Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Το σπίτι έχει τη δική του ιστορία. Εκδήλωση για το σπίτι του Ροδάκη στο Μεσαγρό.


     Το σπίτι του Αλέξανδρου Ροδάκη θα έπρεπε κανονικά να είναι ένα από τα πρώτα κτίρια που θα επισκεπτόταν ένας επισκέπτης στην Αίγινα. Πρόκειται για  το καλύτερο δείγμα λαικής αρχιτεκτονικής της ενδοχώρας της Αίγινας. Ένα σπίτι το οποίο κατοικείτο μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες και σήμερα είναι παραδομένο στο έλεος του χρόνου.
     Για να προλάβουμε τις συνήθεις καταγγελτικές φράσεις τύπου: "τί κάνει το Κράτος, το Υπουργείο, ο Δήμος;" ας συμπληρώσουμε πως το σπίτι ανήκει  στους απογόνους της οικογένειας Ροδάκη οι οποίοι όμως αδυνατούν να το συντηρήσουν. Και πραγματικά πρέπει να συντηρηθεί πρέπει να προλάβουμε την κατάρευσή του πριν είναι αργά, διότι αν συμβεί αυτό θα έχουμε χάσει ανεπιστρεπτί μια μεγάλη ψηφίδα του πολιτισμού και της λαογραφίας της Αίγινας.
   Ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης ως εκπαιδευτικός πρώτα και ασχολούμενος με τα κοινά αργότερα, είχε προβάλει το θέμα όσο κανένας και είχε πρώτος κινητοποιήσει πανεπιστημιακούς, φοιτητές και ερευνητές στην κατεύθυνση  της σωτηρίας  του κτίσματος. Ένα χρόνο τώρα η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται από τον κ. Παντελή Γιαννούλη ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον του σπιτιού. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί επιτροπή υπό τον κ.Μομφεράτο με σκοπό να υπάρξει μια μεγαλύτερη προβολή της ανάγκης και του επείγοντος της διάσωσης  του κτίσματος.
   Στα πλαίσια της ενημέρωσης  για το θέμα αυτό πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 25 Μαΐου στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας ειδική εκδήλωση για το σπίτι του Ροδάκη στην οποία θα μιλήσει ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης.
   Παραθέτουμε  το κείμενο  της πρόσκλησης με τη σημείωση ότι το σπίτι  του Ροδάκη είναι εν πολλοίς άγνωστο  ακόμα όχι μόνο ανάμεσα  στους νέους Αιγινήτες αλλά και στους παλαιότερους. Η αυριανή εκδήλωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία.


 
   "Ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας σας προσκαλεί σε μία ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα "Ο Αλέξανδρος Ροδάκης ζώντας στο σπίτι του, στο Μεσαγρό, την καθημερινότητα της προπολεμικής Αίγινας". Ένα οδοιπορικό στο σημαντικό μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής τέχνης,της Αίγινας. Τετάρτη 25 Μαΐου και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου. Ομιλητής ο κύριος Νεκτάριος Κουκούλης"
 

 Η πρώτη φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του κ. Ν. Κουκούλη και έχει αναρτηθεί στη προσωπική του σελίδα στο fb ενώ οι επόμενες προέρχονται από ανάλογες δημοσιεύσεις  στα Saronic magazine και Aeginalight.