Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη του κ.Παναγιώτη Στενάκη που παραχώρησε στα μέλη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε μετά την ομιλία του κ. Γ. Κυριακόπουλου με θέμα: "Από τους κανατάδες στον Π.Σκλάβαινα" που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας την Τετάρτη 17 Αυγούστου.
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου του 2014 ένα τμήμα της Περιβαλλοντικής Ομάδας του
2ου Γυμνασίου Αίγινας επισκέφθηκε τονκ.Παναγιώτη Στενάκη στο Βαθύ. Ο
κ.Στενάκης είναι από τους τελευταίους κανατάδες που υπάρχουν στην
Αίγινα. Σήμερα δεν ασκεί την τέχνη του, όμως έχει πολλά να πει για την
τέχνη αυτή που έθρεψε γενιές Αιγινητών και έκανε ξακουστή την Αίγινα για
τα περίφημα κανάτια της.
Να σας πω για την αγγειοπλαστική που
ανθούσε στο νησί μας από τα παλιά χρόνια;
Δεν
ξέρω και πολλά. Από τα λίγα που ξέρω είναι ότι και στα χρόνια της Παλιαχώρας,
πάρα πολύς κόσμος ασχολιόταν με την τέχνη αυτή. Ο πατέρας μου, μου διηγείτο ότι
στις αρχές του 20ου αιώνα πρόλαβε τα χαλάσματα ενός καμινιού στην αυλή του
¨Σταυρού¨στην Παλιαχώρα. Στον 20ο αιώνα ήμουν και εγώ ένας τεχνίτης. Τώρα θα
ήθελα να σας γνωρίσω τη διαδικασία για να φτιάξουμε ένα αντικείμενο λάσπινο.
Ολες οι εργασίες πρωτόγονες.

Να
πως υπολογίζουμε τα νούμερα:
1
μεγάλο κανάτι = 1 νούμερο
2
μικρότερα κανάτια = 1 νούμερο
4
κανατάκια = 1 νούμερο

Ο χρόνος που χρειάζονταν για να ψηθούν τα
κανάτια ήταν 3,5 ώρες περίπου. Τώρα για να πούμε ότι τα κανάτια ήταν έτοιμα,
έπρεπε να ανεβεί απάνω στο καμίνι ο
τεχνίτης. Να κοιτάξει με το μάτι του από το φουγάρο και να πει “σταματάτε”.
Χρειαζόταν μεγάλη πείρα για αυτή την τελευταία διαδικασία. Βασικό γνώρισμα ήταν
το χρώμα που θα είχαν τα κανάτια. Στην αρχή, στο πρώτο “άναμμα”, τα κανάτια
μαύριζαν, μετά κοκκίνιζαν και όταν ήταν έτοιμα γίνονταν άσπρα.'Έπρεπε λοιπόν ο
τεχνίτης να ξέρει πόσες “φωτιές” να ρίξει και να μην βιαστεί να τα βγάλει,
γιατί άμα έβγαιναν κόκκινα δεν θα
κρατούσαν δροσερό το νερό.
Αφού ψήναμε τα κανάτια έπρεπε να τα αφήσουμε ένα μερόνυχτο για να κρυώσουν. Μετά έμπαινε μέσα κάποιος που να ξέρει,τα έπιανε προσεκτικά και τα έδινε ένα-ένα σε δύο ανθρώπους, από την πόρτα. Τα τοποθετούσαν έξω κάτω στο χώμα,χωριστά μικρά και μεγάλα και τα κανατάκια. Αφού τελειώναμε και αυτή τη διαδικασία,έπρεπε τώρα να πουληθούν.
Αφού ψήναμε τα κανάτια έπρεπε να τα αφήσουμε ένα μερόνυχτο για να κρυώσουν. Μετά έμπαινε μέσα κάποιος που να ξέρει,τα έπιανε προσεκτικά και τα έδινε ένα-ένα σε δύο ανθρώπους, από την πόρτα. Τα τοποθετούσαν έξω κάτω στο χώμα,χωριστά μικρά και μεγάλα και τα κανατάκια. Αφού τελειώναμε και αυτή τη διαδικασία,έπρεπε τώρα να πουληθούν.
Yπήρχαν άνθρωποι στην περιοχή μας
που τα εμπορεύονταν. Στα χρόνια τα δικά μου ήταν ο Βαγγέλης ο Κανάκης, ο
Βαγγέλης ο Κουλικούρδης,ο Σωτήρης Γκαρής, ο Βαγγέλης Λεούσης , ο Σαράντης
Γκαρής κ.ά . 'Ερχονταν και από το
Αγκίστρι με τα καϊκάκια τους, όπως ο Κώστας Κοτζιάς, ο Ανάργος (το παρατσούκλι
του “Καπετάν Χάρος”), ο Κώστας Αντωνίου
κ.ά. . Οι έμποροι στην Αίγινα ήταν όλοι στην παραλία. Είχαν μαγαζιά με
άλλα πράγματα, αλλά πουλούσαν και κανάτια. 'Ηταν: ο Πέτρος Κάτσας, ο Βαγγέλης
Κάτσας (Πελαϊσος), ο Σπύρος ο “Σκοτάδης”, ο Παναγής ο “ Παναγάκης” και ο
“Καλοκρασάς”. 'Ηταν και ένας Φραγκούλης που είχε καΐκι και τα μετέφερε στα
παράλια.
Τα κανάτια τα παρέδιδα στο λιμάνι της Αίγινας,
Φωτογραφίες τράβηξε ο μαθητής Παναγιώτης Πάλλης
Κείμενο απομαγνητοφώνηση: Μαίρη Κουνάδη - Στενάκη
Τα κανάτια τα παρέδιδα στο λιμάνι της Αίγινας,
Φωτογραφίες τράβηξε ο μαθητής Παναγιώτης Πάλλης
Κείμενο απομαγνητοφώνηση: Μαίρη Κουνάδη - Στενάκη