Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Εστουδιαντίνα Αίγινας... πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε!

  Τα τελευταία χρόνια έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τους παραδοσιακούς ήχους της πατρίδας μας μέσα από την ερμηνεία  των μαθητών της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων. Η χαρά αυτή πολλαπλασιάζεται  όταν οι μαθητές - ερμηνευτές είναι νέοι και μαθητές σχολείων.
   Είναι η πρώτη φορά  που στην Αίγινα έχουμε μια τέτοια ορχήστρα, ένα τέτοιο μουσικό σύνολο. Είναι η πρώτη φορά που έχουν  την ευκαιρία τα παιδιά της Αίγινας να μάθουν σαντούρι, βιολί, μπουζούκι, μπαγλαμά καθώς και άλλα όργανα που δύσκολα θα μάθαιναν ή θα έμπαιναν  στον κόπο να τα γνωρίσουν αν δεν ήταν αυτή η ορχήστρα. Με άλλα λόγια εξαιτίας  της λειτουργίας της οι νέοι και τα παιδιά  της Αίγινας γνώρισαν τη μουσική παράδοση όχι μόνο της Αίγινας αλλά και της Ελλάδας! Δεν είχαν αυτή την ευκαιρία οι προηγούμενες γενιές παρά μόνο αν κάποιος ήθελε θα έπρεπε να μαθητεύσει κοντά  στους παλιούς λαϊκούς οργανοπαίχτες που δεν υπάρχουν πιά.
   Άρα  η δουλειά  που γίνεται σε αυτό το μουσικό σύνολο ξεπερνά τις διαστάσεις ενός απλού Ωδείου ή μιάς μουσικής σχολής. Η  δουλειά  είναι πολύπλευρη και εξόχως σημαντική.
   Αποτελέσματα αυτής  της εργασίας έχουμε απολαύσει σε πολλές ευκαιρίες. Πολλές οι εμφανίσεις  του συνόλου κατά  τη διάρκεια  του χρόνου όπως τα Χριστούγεννα (2ο Γυμνάσιο Αίγινας) , τις Απόκριες, στη Σουβάλα (λιμάνι), στο Βαθύ (Δημοτικό Σχολείο). Τα  τρία  τελευταία  χρόνια συμμετέχει στην έναρξη  και στις εκδηλώσεις  του Φεστιβάλ Φιστικιού δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην εορταστική ατμόσφαιρα  των τριών ημερών  του Φεστιβάλ.
   Οφείλουμε λοιπόν πολλούς επαίνους στον Αλέξανδρο Σπίτζιγκ, στο Θανάση Ανδρεάδη και στους υπόλοιπους δασκάλους της Σχολής. 
   Μέχρι  τώρα η ορχήστρα στεγαζόταν  στις αίθουσες του Κέντρου Νεότητας  της Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης. Βασικός χορηγός η Ιερά Μητρόπολη.
   
   Όμως οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε και να σταθούμε αρωγοί ώστε  να συνεχίσει  το έργο  της  προς όφελος  των παιδιών και των νέων  της Αίγινας.