Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Οκτώβριος, με καλοκαιρινές λιακάδες και ανάσες ψύχρας.

 

Με  ένα όμορφο μπουκέτο λουλούδια από τη Χώρα της Φολεγάνδρου υποδεχόμαστε το  γλυκό Οκτώβριο, το μήνα που πραγματικά είναι στο ενδιάμεσο της περιόδου ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα.
Πραγματικά κι ο ίδιος δεν ξέρει πως να συστηθεί ως φθινοπωρινός μήνας ή ως όψιμα καλοκαιρινός.
Γιατί το καλοκαίρι είναι εδώ, με κάποιες ανάσες ψύχρας βέβαια, αλλά είναι εδώ.

Ο Οκτώβριος μας καλημέρισε σήμερα κι εμείς απολαμβάνουμε το καλοκαιράκι που με πείσμα επιμένει. Ο γλυκός μήνας  που σφραγίζει το φθινόπωρο με  τα γιασεμιά του, τις πρώτες ψύχρες, τη γιορτή του  Άι - Δημήτρη και την επέτειο  της 28ης.

 Ο Οκτώβριος όμως είναι τυπικά ο δεύτερος μήνας  του Φθινοπώρου, και σηματοδοτεί άσχετα αν δεν το πολυ - θέλει την προετοιμασία για το χειμώνα. 
Στην επαρχία ο μήνας Οκτώβριος ονομάζεται "Βροχάρης, από τις πρώτες βροχές που πέφτουν, Σποριάτης λόγω της σποράς και καρπερός γιατί από την πορεία του εξαρτάται η καρποφορία της χρονιάς. 
Παράλληλα ο μούστος βράζει νωχελικά μέσα στα βαρέλια.    Οι νοικοκυρές τακτοποιούν τα καλοκαιρινά  και τα πρώτα φούτερ κάνουν  βραδινές εμφανίσεις. Όλοι πλέον στον πυρετό της προετοιμασίας  για το χειμώνα παρά το γεγονός ότι κάποιοι αμετανόητοι συνεχίζουν τα θαλάσσια μπάνια. 

Όπως και να έχει η σκέψη μας γυρνά στις καλοκαιρινές μέρες που έφυγαν, στην ανεμελιά αλλά  και στην αβεβαιότητα  που μας χαρίζει ο επερχόμενος χειμώνας.

   Και ο Οκτώβρης δια χειρός Γιάννη Τσαρούχη: