Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Στον υγροβιότοπο του Αγκιστρίου Η Ομάδας Περιβαλλοντικής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας

Κι όμως!  Στο  Αγκίστρι, όπως και στην Αίγινα υπάρχει υγροβιότοπος ο οποίος είναι επιστημονικά καταγεγραμμένος και αποτελεί σημαντικό σημείο για  τη μετανάστευση  των πτηνών.

Για  τους ντόπιους είναι η "λίμνη" η αλλιώς η "λεκάνη"  όπου παλαιότερα είχαν ανοίξει ένα κανάλι με το οποίο η λίμνη επικοινωνούσε με τη θάλασσα.Έτσι με αυτόν τον τρόπο και την εποχή που το νερό λιγόστευε οι κάτοικοι μάζευαν αλάτι. Μια μικρή αλυκή.
Η λίμνη μεγέθους 55 τετραγωνικών, βρίσκεται στο νότιο - δυτικό άκρο  του Αγκιστρίου, μετά  το χωριό Λιμενάρια και λίγο πριν την Απόνησο.

Αποτελεί σημαντικό πέρασμα για τα αποδημητικά πουλιά που σταθμεύουν εκεί για ξεκούραση και τροφή. Έχουν καταγραφεί πολλά είδη πουλιών με σημαντικότερα  τους κορμοράνους. Η βλάστηση στους γύρω λόφους είναι πολύ έντονη με πεύκα, ελιές, σκίνα και πολλούς θάμνους. 

Λίγο πριν τη λίμνη ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει το περίφημο βυζαντινό εκκλησάκι  του Αγίου Νικολάου.
Μαθητές  της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Αγκίστρι επισκέφθηκαν την περιοχή στα πλαίσια  του εκπαιδευτικού τους προγράμματος για τους Υγροβιότοπους και θαύμασαν την περιοχή περπατώντας  περιμετρικά τη λίμνη.
Για  την πραγματοποίηση και οργάνωση της επίσκεψης οφείλουμε  να ευχαριστήσουμε θερμά  τον κ. Χρήστο Σκορδίλη που διέθεσε  τρία οχήματα  για τη μεταφορά των μαθητών και των εκπαιδευτικών.