Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλαγές και μειώσεις στα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων.

 

Με λιγότερα  δρομολόγια από σήμερα Δευτέρα  και για το επόμενο διάστημα καθόσον μπαίνουμε πλέον στο φθινόπωρο όπου η επιβατική κίνηση μειώνεται αλλά και τα πλοία θα πρέπει να "δέσουν" για την ετήσια συντήρηση τους.  

Επιστροφή  λοιπόν  σε χειμερινές συνθήκες με λιγότερα δρομολόγια και ακόμη λιγότερους προορισμούς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Δεν υπάρχει από σήμερα Δευτέρα  16 Σεπτεμβρίου η καθημερινή σύνδεση μεταξύ Αίγινας Μεθάνων και Πόρου. Παραμένει μόνο κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή.

Δεν υπάρχει καθημερινό δρομολόγιο προς Σουβάλα, παρά μόνο κάθε Παρασκευή απόγευμα και Κυριακή.

Τα  δρομολόγια προς Αγκίστρι πολύ λιγότερα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρώτη αναχώρηση προς Αίγινα από το λιμάνι  του Πειραιά επιστρέφει στις  07.20 από 06.00 που ήταν τις καθημερινές, και η τελευταία στις 17.45

Η πρώτη αναχώρηση από Αίγινα προς Πειραιά επιστρέφει στις 09.00 με  αυτό συνεπάγεται, ενώ  τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν στις 07.45 και η τελευταία  αναχώρηση προς Πειραιά  θα είναι στις  19.30 αντί  για  τις 21.30  που ήταν τις καθημερινές  του καλοκαιριού.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο του πρώτου δρομολογίου συμβατικού πλοίου από Αίγινα προς Πειραιά επιφέρει  πολλές δυσκολίες σε όσους επιθυμούν νωρίτερα πρόσβαση στον Πειραιά  για επαγγελματικούς και όχι μόνο λόγους.

Επιστροφή λοιπόν σε μια «κανονικότητα» που περιορίζει  τις μετακινήσεις μας και επιβάλει διαφορετικό τρόπο ζωής και κάλυψης των αναγκών μας.

Υπέροχες φωτογραφίες από την κ. Στέλλα Μεθενίτη.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα του 15ου Φεστιβάλ Φιστικιού.

 Πρόσωπα γνωστά, χαμογελαστά πίσω και μπροστά από  τους πάγκους. Πρόσωπα που κάθε χρόνο είναι στη θέση  τους για να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, τη δική τους πινελιά στην εμπορική έκθεση του Φεστιβάλ στηρίζοντας  το θεσμό, προβάλλοντας τη δουλειά και το προϊόν τους.

Ξεκλέψαμε  κάποιες στιγμές  τους την ώρα της δουλειάς  τους.

Τους ευχόμαστε να είναι καλά πάντα στις επάλξεις  του Φεστιβάλ.





 

 






 



 

 

 

 


Αυτή η συναυλία τα είχε όλα!

Μεγάλες και γνωστές  επιτυχίες  που έχουν ερμηνευτεί από μεγάλους τραγουδιστές, σκοποί και μουσικές που όλοι έχουμε ακούσει, αλλά και δυνατές ριπές ανέμου και μπόλικο κύμα που έλουζε την προκυμαία.
Μια συναυλία που πολλοί περίμεναν αλλά  που λογάριαζαν χωρίς  τον ξενοδόχο. Δηλαδή τον πουνέντη  που έκανε τη μεγάλη διαφορά  στη χθεσινή βραδιά!

Δεν χρειάστηκαν ειδικά εφέ για τη συναυλία  του Σαββάτου 14/9  στον Άγιο Νικόλαο το Θαλασσινό. Ο  δυνατός πουνέντης  δημιούργησε μια κατάσταση που όλοι απεύχονταν. Πολλά νερά από τα κύματα να γεμίζουν το λιμάνι  και να περνούν κάτω από τα καθίσματα και  δυνατός αέρας να σηκώνει τα πάντα.
Ωστόσο η συναυλία έγινε και συγκέντρωσε αρκετό κόσμο που γλέντησε με τα   τραγούδια  του κ. Θεοφάνους που απέδωσαν οι τραγουδιστές που τον συνόδευαν.

Επιστρατεύτηκαν μπουφάν, ζακέτες και αντιανεμικά από κάποιους ενώ οι πιο τολμηροί αγνόησαν τον αέρα και την ψύχρα και το έριξαν στο χορό!



 



 

Προσευχή και μουσταλευριά.


Ο άνθρωπος του Θεού γνωρίζει πολύ καλά ότι η αλάνθαστη συνταγή στην επιτυχία του για κάθε έργο είναι η προσευχή! Να προσευχηθεί πριν ξεκινήσει τη δουλειά  του.
Αυτό έκανε χθες Σάββατο 14/9 ο πατήρ Νεκτάριος πριν ξεκινήσει να σκαλίζει το μούστο για να πετύχει την παραδοσιακή μουσταλευριά στην εκδήλωση της ομάδας γαστρονομίας.
Και ίσως ήταν η πρώτη και μοναδική εκδήλωση του Φεστιβάλ ever που ξεκινά με προσευχή! Γιατί όχι!
Και  η μουσταλευριά  πέτυχε και την απόλαυσε ο κόσμος  που ίσως έχει ξεχάσει ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά και παραδοσιακά εδέσματα του τόπου μας. 

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Νιαουρίσματα στην ψαραγορά.


Η ψαραγορά πάντα είχε γάτες.  Γάτες καλοταϊσμένες, παχουλές, μοσχοαναθρεμμένες! Γάτες που συχνάζουν κάτω από τους πάγκους και νωχελικά περπατούν ή λαγοκοιμούνται περιμένοντας μια καλή ...ψαριά!
Η ευτυχία να βρίσκεσαι στο στοιχείο σου και τι πιο καλύτερο για μια γάτα που έχει - στην κυριολεξία - στα πόδια της, μάλλον κάτω από τα μουστάκια της, ότι πιο φρέσκο θαλασσινό κυκλοφορεί!

Αυτά τις κανονικές ημέρες! Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Έβαλαν τα καλά  τους, φρεσκαρίστηκαν, ζωντάνεψαν τα χρώματα τους, περιποιήθηκαν τη γούνα τους και πήραν πόζα, ναζιάρικη, παιχνιδιάρικη, αθώα, γατίσια.... πάνω στους πάγκους. Λες και ανέβηκαν στο θρόνο  τους και μοστράρουν κάτω από τους προβολείς της ψαραγοράς, κλέβοντας την παράσταση, τα βλέμματα και το θαυμασμό των περαστικών.
 
Επισκεφθείτε τις. Δεν ζητούν κολατσιό! Ούτε χάδι! μόνο την προσοχή σας και μια  σέλφι μαζί τους.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν αλλά και για την ιδέα  αυτής  της έκθεσης.

Είναι στο πόστο  τους κάθε βράδυ από τις 9 μέχρι τις 12, τις ημέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ Φιστικιού.



Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Νεκτάριος Αποσπόρης, Νόρα Αργέντη, Σίσσυ Βαμβακά, Χρήστος Γελαδάκης, Κατερίνα Γιάννακα, Βένια Δημητρακοπούλου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Γιάννης Ζαγοριανάκος, Μαρία Ηρειώτου, Ανδρέας Θεοδώρου, Στέλλα Κάππου, Αργυρώ Κάππου, Ηλίας Καβούνης, Γεωργία - Θωμαΐς, Νίκος Κασκούρας, Καλλιόπη Κοπανίτσα, Θανάσης Μακαρατζής, Νίκος Μακαρατζής-Νεκταρία, Μαρία Μπενετάτου, Μάριελ Παπαβασιλείου, Βάσια Παπαδοπούλου, Νεκτάριος Παππάς, Γιάννης Στεφανάκης, Στέλλα Σώρρου, Μαριέτα Τζινιέρη, Ξένη Τριανταφύλλου - Πετρίτου, Σοφία Φρακτοπούλου, Μαριάνθη Χαλδαίου, Δέσποινα Χιώτη, Κάκια Χατζηγιαννίδη, Χρηστίδης-Μαϊδάτσης, Meera Juncu, Carolina Laffon, Pascaline Bossu, Elizabeth Koubena, Προστασίας ζώων Αίγινας, Christel Mesey, Γιοχάννα Seegy, Carol A. Skinner, Aegina Cut Care, Paul Walker και ο Νάσος Κόκκινος.










 

 

Η μεγάλη συναυλία του 15ου Φεστιβάλ Φιστικιού.


 Ο  Γιώργος Θεοφάνους , ο μουσικοσυνθέτης με  τις άπειρες επιτυχίες στο ενεργητικό του έρχεται απόψε στη σκηνή του 15ου Φεστιβάλ Φιστικιού στο λιμάνι της Αίγινας και ώρα 21.30.

Με μια μεγάλη μουσική συντροφιά υπόσχεται μια βραδιά  γεμάτη συναίσθημα και κέφι.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Στον Σταυρό στην Παλαιά Χώρα.

 

 Μια από τις μεγαλύτερες  εορτές  της Ορθοδοξίας, είναι αυτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Η Εκκλησία φέρνει στη μνήμη μας την εύρεση  του Τιμίου Σταυρού από τη μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ελένη στα Ιεροσόλυμα.
Η Αγία Ελένη πραγματοποίησε ένα δύσκολο  για την εποχή εκείνη ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να αναζητήσει  το Τίμιο Ξύλο. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος η Εκκλησία εορτάζει σήμερα το Σταυρό, μοιράζοντας κλωνάρια βασιλικού στους πιστούς της, μια που βασιλικός είχε φυτρώσει γύρω από το Σταυρό όταν η Ελένη τον βρήκε.

   Η εορτή αυτή από τις σημαντικότερες του εορταστικού κύκλου της Εκκλησίας είναι και ημέρα αυστηρής νηστείας για τους πιστούς, όπως και κάθε εορτή που έχει αναφορά στο Τίμιο Σταυρό, όπως αντίστοιχα είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ή η Μεγάλη Παρασκευή.
 Στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας διατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα  και παλαιότερα πανηγύρια της Αίγινας, αυτό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Προσκυνητές από όλη την Αίγινα συρρέουν από το βράδυ και συμμετέχουν στον πανηγυρικό εσπερινό αλλά και ανήμερα της εορτής στον Όρθρο και στη Θ. Λειτουργία. Στο προαύλιο χώρο του ναού στήνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακά όργανα από ντόπιους κυρίως οργανοπαίχτες.
  Το εκκλησάκι του Σταυρού είναι το πρώτο που συναντά ο επισκέπτης ανηφορίζοντας το λόφο της Παλαιάς Χώρας. Θα λέγαμε καλύτερα ότι είναι αυτό που υποδέχεται τον επισκέπτη και προσκυνητή της Παλαιάς Χώρας, στην είσοδο του. Ο ναός μονόχωρη βασιλική είναι ίσως ο καλύτερα διατηρημένος ναΐσκος του λόφου κι αυτό οφείελται στο γεγονός ότι λειτουργείται συχνά. Ανήκει στην ενορία του Βαθέος. Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι όλα τα εκκλησάκια της Παλαιάς Χώρας ανήκουν σε τρεις ενορίες, των Ασωμάτων, του Μεσαγρού και του Βαθέος.
Σήμερα ο ναός έχει υποστεί φθορές από το χρόνο. Εμφανή τα σημάδια με  τη ρωγμή να μεγαλώνει και να δημιουργεί κίνδυνο για "άνοιγμα"  του κτιρίου.
Η ανάγκη αποκατάστασης και συντήρησης είναι άμεσε  και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο εφημέριος του Βαθέος μια που το εκκλησάκι ανήκει εκκλησιαστικά στην ενορία του Βαθέος.

Με την εορτή του Σταυρού συνδέονται πολλά έθιμα. Ένα από αυτά είναι τo έθιμο του "Λειδινού" που γινόταν στην Παλαιά Χώρα κάθε Σεπτέμβριο και σήμαινε το τέλος του καλοκαιριού. Σήμερα αναβιώνει στις αρχές  Σεπτεμβρίου από το Μορφωτικό Σύλλογο Κυψέλης στην πλατεία  του χωριού.
   .
 



"Η αρχιτεκτονική του Τουρισμού" στην Αγία Μαρίνα.

Δεκαετία  1960. Τα πρώτα ξενοδοχεία προβάλλουν ανάμεσα στα πεύκα της Αγίας Μαρίνας που τότε είναι ακόμα ένα μικρό ψαροχώρι με λιγοστά σπίτια και το λευκό εκκλησάκι στην άκρη της αμμουδιάς. Γρήγορα η μεγάλη παραλία και ο ναός της Αφαίας γίνονται ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός για επώνυμους και ανώνυμους επισκέπτες. Διάσημοι συγγραφείς  περπατούν το μονοπάτι προς την Αφαία, αστέρες  του αμερικάνικου κινηματογράφου αλλά και απλοί Αθηναίοι και Πειραιώτες επιβιβάζονται στο ΕΡΙΕΤΤΑ και στο ΕΛΕΝΑ για μια  ημερήσια απόδραση στην Αγία Μαρίνα.

Ο  τουρισμός ξεκινά στην Αίγινα πρώτα στην Αγία Μαρίνα και η ανάπτυξη  της περιοχής κτυπά καμπανάκι. Πέρα από τα ξενοδοχεία πολλοί ντόπιοι αρχίζουν να κτίζουν ενοικιαζόμενα και πολύ γρήγορα ο μικρός οικισμός μετατρέπεται σε μια κανονική λουτρόπολη που τη δεκαετία του '70 γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση.

Η  Αγία Μαρίνα γνωρίζει μια ανοικοδόμηση που σήμερα από πολλούς δέχεται ισχυρή και όχι αδικαιολόγητη κριτική. Όμως ανάμεσα στα σπίτια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία στέκουν αγέρωχα ακόμα εκείνα  τα πρώτα ξενοδοχεία που έχουν τη δική  τους  ιστορία.

Είναι  το "ΑΠΟΛΛΩΝ", το "ΑΡΓΩ", το "ΑΝΑΤΟΛΗ" στην ανατολική πλευρά  του νέου λιμανιού. 
Η ιδέα  να ασχοληθούμε με αυτά, να τα γνωρίσουμε και κυρίως να δούμε  την αρχιτεκτονική τους που απηχεί τις τάσεις και τις αντιλήψεις της εποχής εκείνης (1960 -1970) με καθαρές επιρροές από άλλες χώρες, ιδίως την Ισπανία, ήταν του αρχιτέκτονα - μηχανικού κ. Αναστάση Παπαδάκη, ο οποίος επί δύο ώρες το απόγευμα  της Τετάρτης 11/9 στο χώρο δίπλα στα εκδοτήρια, ανέπτυξε το θέμα  αυτό, θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί στην Πτυχειακή του εργασία η οποία και έχει δημοσιευτεί.

Οι πληροφορίες πολλές, αρκετά ενδιαφέρουσες  και πρωτότυπες αλλά και απρόσμενες κράτησαν το ενδιαφέρον των μελών της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς επί δίωρο με πολλές ερωτήσεις αλλά και αναφορές  και σε άλλα ξενοδοχεία και κτίρια αυτής της περιόδου στην υπόλοιπη Αίγινα.
Από τη συζήτηση δεν ξέφυγε το γνωστό σκοτεινό κουφάρι του ξενοδοχείου στην άκρη της αμμουδιάς  το Aegina Maris στην Πέρδικα, τα παλιά ξενοδοχεία  της πόλης  της Αίγινας.
Τελικά  τίποτε  δεν έχει χαθεί! Εκεί που δεν το περιμένεις κρύβεται ένας θησαυρός  που αξίζει να εξερευνηθεί, να μελετηθεί και να προβληθεί.
Η Αγία Μαρίνα κρύβει πολλές εκπλήξεις πέρα από την αμμουδιά και τον ίσκιο των πεύκων.



 

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο 15ο Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας.


 Την μεγάλη ερμηνεύτρια της ελληνικής μουσικής σκηνής υποδέχεται απόψε Παρασκευή 13/9  το 15ο Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας σε μια μοναδική συναυλία  στο λιμάνι της Αίγινας και ώρα 22.00  στον Άγιο Νικόλαο  το Θαλασσινό.