Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

"Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνον το ζευγά, που έχει πολλά σπαρμένα"

Τελικά όλες οι παροιμίες είναι σωστές! Και πως να μην είναι αφού είναι προϊόντα μελέτης και παρατήρησης των παλαιών ανθρώπων που ζούσαν μέσα στη φύση και η ζωή τους καθοριζόταν από τις αλλαγές του καιρού και των εποχών.

Ο Μάρτιος μας αποχαιρετά απόψε θέλοντας να επιβεβαιώσει τη φήμη του  πιο άστατου και απρόβλεπτου μήνα. Πολλές οι παροιμίες που μνημονεύουν τα ....κατορθώματά  του και τις παραξενιές του.
Πάντως η "πάσα" που δίνει στον Απρίλη είναι κάτι παραπάνω από ευεργετικό  για τη φύση, τη γεωργία και όλους μας.
Τη βροχή τη χρειαζόμαστε, είναι καλοδεχούμενη  κι ας μην έχουμε εμείς..... πολλά σπαρμένα! 

Φωτογραφίες από την ανοιξιάτικη Παλαιά Χώρα.


 

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Στο "οροπέδιο" του Μπουρδέχτη, στον Άγιο Λεόντιο, οι μαθητές - μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου.

Ο καλός καιρός και ο ήπιος ήλιος δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για τη μετάβαση της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ιερά Μονή της Χρυσολεόντισσας και στον Άγιο Λεόντιο.

Μέσα σε μια φύση που μοσχοβολά αυτή την εποχή από τα αγριολούλουδα και τα κάθε λογής άνθη, 22 μαθητές με τρεις συνοδούς καθηγητές, αφού στάθμευσαν δι' ολίγον στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσολέοντισας, ακολούθησαν το μονοπάτι 4 και έφθασαν στην απλωσιά  του "Μπουρδέχτη" εκεί όπου κάτασπρο δεσπόζει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Λεοντίου.

Στη περιοχή υπάρχουν φυσικές δεξαμενές νερού, οι λεγόμενες  "σουβάλες", όπου αυτήν την εποχή είναι γεμάτες νερό, λόγω των βροχών του χειμώνα. Νωχελικά κοκκινόψαρα "ταξιδεύουν" στα νερά αυτά,ενώ ένα γύρο απλές  ποτίστρες ζώων σμιλεμένες πάνω σε αιγινήτικες μεγάλες πέτρες.

Οι δύο "σουβάλες" είναι μέρος μιας  υπόγειας στοάς αρκετών μέτρων που όταν τα νερά κατέβουν και αδειάσουν, μπορεί κάποιος να κατέβει και να περπατήσει μερικά μέτρα μέσα σε αυτές.

Σύμφωνα με τους  γεωλόγους η περιοχή αποτελεί τον κρατήρα του προϊστορικού ηφαιστείου της Αίγινας, το οποίο ήταν μέρος  του ηφαιστειακού τόξου που ξεκινά από το Σουσάκι της Αττικής διατρέχει την Αίγινα, τα Μέθανα, τον Πόρο  καταλήγει στη Μήλο , τη Σαντορίνη και τη Νίσυρο.



 





Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος ο Σιναΐτης.

    

   Η Εκκλησία μας, σήμερα Τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, προβάλλει μια μεγάλη ασκητική μορφή με βαθιά Θεολογική γνώση, τον Άγιο Ιωάννη  της Κλίμακος. Ο Άγιος Ιωάννης αναχώρησε από πολύ μικρή ηλικία για το Θεοβάδιστο  Όρος  του Σινά με  σκοπό να επιδοθεί στην άσκηση. Εμπιστεύτηκε τον εαυτό του στον  πνευματικό πατέρα και δάσκαλο του και απαρνήθηκε πλήρως το ίδιον θέλημα. Νέκρωσε σε τέτοιο σημείο τους λογισμούς και τα πάθη του σαν να ήθελε να πεθάνει. Ζούσε με βαθιά ταπείνωση σαν να είχε αληθινά μια  ψυχή χωρίς ανθρώπινη όρεξη, λόγο και θέληση. Αφού λοιπόν έζησε με αυτόν τον τρόπο δεκαεννιά  χρόνια και στολίστηκε με τη μεγάλη αρετή της υποταγής, αναχώρησε προς Κύριον ο πνευματικός του πατέρας και προστάτης, ο οποίος είχε οδηγήσει τον Ιωάννη σε τέτοια Αγία και θεάρεστη κατάσταση. Μετά την ταφή του πνευματικού του πατέρα, οπλισμένος με τις ευχές και τις παραγγελίες του, επιδίδεται στην ησυχία και την άσκηση σε ένα μεμονωμένο κελί σε μια τοποθεσία που λέγεται Θολά, ασκητεύοντας σαράντα ολόκληρα χρόνια.

   
Με  τη μεγάλη άσκηση νίκησε πλήθος παθών και απέκτησε πάρα πολλές αρετές, χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός επιβραβεύοντας την άπειρη αγάπη του και αφοσίωσή του εις Αυτόν.
   Έγινε  οδηγός πολλών μοναχών στην ασκητική κατά Θεόν ζωή, συνέγραψε  δε προς βοήθεια των μοναχών αλλά  και κάθε χριστιανού την ονομαστή «Κλίμακα των αρετών»  την οποία πρέπει  να βαδίσει κάθε άνθρωπος που  επιθυμεί να κερδίσει τον ουρανό. Η κλίμακα αυτή αποτελείται από τριάντα σκαλοπάτια που πρέπει να ανέβει ο κάθε χριστιανός για να κερδίσει την ουράνιο βασιλεία. Από το περίφημο αυτό έργο του πήρε και την επωνυμία: «Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος».

Μια "ΝΕΡΑΙΔΑ" μας περιμένει στο Φλοίσβο.


Ανάμεσα στις υπερσύγχρονες θαλαμηγούς και τα πολυτελή γιοτ, η βασίλισσα  του Σαρωνικού αποσπά χωρίς καμία προσπάθεια τα βλέμματα των επισκεπτών του Ναυτικού Ομίλου στο Φλοίσβο. Δεμένη στο μώλο καρτερεί τους επισκέπτες της σε ένα γαλήνιο ταξίδεμα στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Είναι η "ΝΕΡΑΙΔΑ" το πλωτό πλέον μουσείο της οικογένειας ΛΑΤΣΗ που ευτυχώς για όλους μας φρόντισαν αυτό το πλοίο και δεν το παρέδωσαν στο διαλυτή και τη λησμονιά.

Μια ιστορία πολλών δεκαετιών από τότε που ως θαλαμηγός του Μουσολίνι μεσουρανούσε στην Ιταλία μέχρι που το πλοίο αγοράστηκε από τον Γ. Λάτση και το δρομολόγησε ως επιβατηγό στο Σαρωνικό, αναβαθμίζοντας την ακτοπλοϊκή γραμμή με πολυτέλεια και ταχύτητα. Αναρίθμητες οι ιστορίες στα σαλόνια και στα καταστρώματα του. Ταξίδια στη χαρά και τη ξεγνοιασιά με τη λατρεμένη τότε ΝΕΡΑΙΔΑ.

Από  το 2013 το πλοίο συντηρήθηκε, αναβαθμίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο. Μας περιμένει όλους λοιπόν, εμάς που έχουμε ακούσει τόσες ιστορίες γι' αυτό, να το επισκεφθούμε και να ζήσουμε την εμπειρία  μιας άλλης αρχοντικής εποχής στα ταξίδια .


 

 

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Στον κατανυκτικό ναό της Αγίας Κυριακής στην Παλαιά Χώρα η Δ΄Στάση των Χαιρετισμών.

Μέσα στην ανοιξιάτικη Παλαιά Χώρα, όπου τα αγριολούλουδα ευωδιάζουν τον λόφο, ανηφόρισαν απόψε πολλοί φίλοι και μέλη της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας με σκοπό να τελέσουν την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς τη Θεοτόκο και να ξεναγηθούν στην Αγία Κυριακή, την υπέροχη αυτή εκκλησία με τις άφθαστες σε κάλλος αγιογραφίες. Ανάμεσα στις αγιογραφίες κι εκείνες που ιστορούν γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας και τον Ακάθιστο Ύμνο.

Το αχνό φως δύο κεριών φώτισε και πάλι τις μορφές  των αγίων μορφών στους τοίχους και δημιούργησε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα άλλων εποχών. 

Πολλοί οι επισκέπτες που αγόγγυστα ανέβηκαν το μονοπάτι και παρακολούθησαν  του Χαιρετισμούς που τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης. Έψαλλαν οι κ. Παναγιώτης Χελιώτης και Μανώλης Κασιμάκης ενώ μετά  το πέρας της ακολουθίας ο κ. Γ. Μπήτρος αναφέρθηκε στην ιστορία και τα στοιχεία που διασώζονται για το ναό.

Παρόν και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Μαρίνος και μέλη της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Ευχαριστούμε  τον κ. Φώτη Πούντο για την προσφορά κερασμάτων.















 


 









 

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Στον "παράδεισο" του Βοτανικού κήπου περπάτησαν μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

 

Στον "παράδεισο" του Βοτανικού κήπου είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν και να ξεναγηθούν από τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, οι μαθητές  της Α΄τάξης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευτυχία να περπατήσουν μέσα στον κήπο να γνωρίσουν την πανίδα και την χλωρίδα του λουλουδιασμένου κήπου που τώρα την άνοιξη είναι στην καλύτερη του ώρα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια  του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: "Η ιστορία του κήπου του σχολείου μας"