Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025

Το υπερσύγχρονο MAGIC 3 στο λιμάνι της Αίγινας.

Φωτογραφία του κ. Χρήστου Σιατιρλή.

Ο Νοέμβριος μας έφερε  στην Αίγινα το υπερσύγχρονο MAGIC 3 της εταιρείας SEA MAGIC FERRIES. Από σήμερα λοιπόν ξεκίνησε τα δρομολόγια  του από Πειραιά προς Αίγινα και Αγκίστρι το νεότευκτο πλοίο που κατασκευάστηκε το 2024 και έχει μεταφορική ικανότητα 343 επιβατών.

Ασφαλώς με τη δρομολόγηση του αλλάζει ο ακτοπλοϊκός χάρτης  στη γραμμή και ιδιαίτερα στο χώρο  των ταχύπλοων. Το πλοίο θα εκτελεί σύμφωνα με τα αναρτημένα δρομολόγια του στη σελίδα της εταιρείας του, τέσσερα καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά προς Αίγινα και αντίστροφα.
Συγκεκριμένα:
Από Πειραιά: 08.50 - 11.15 -14.30 -16.15 και από     Αίγινα: 10.05 - 12.40 -15.20  και  17.35

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και να στεριώσει στη γραμμή μας και κυρίως να προσφέρει  τις υπηρεσίες που αξίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας και οι επισκέπτες τους.
Φωτογραφίες της κ. Σίλας Αλεξίου.



 

Πρώτη Νοεμβρίου και εορτή των Αγίων Αναργύρων.

     

Νοέμβριος πλέον. Πρωτομηνιά σήμερα και η εορτή των Αγίων Αναργύρων  δεσπόζει στο εορτολόγιο Πολλά τα ξωκλήσια  που είναι αφιερωμένα  στους Αγίους Αναργύρους. Κάποια από αυτά πανηγυρίζουν την 1η Ιουλίου. Κάποια άλλα  την 1η Νοεμβρίου. Εμείς επιλέξαμε και πάλι να θυμηθούμε μια από τις ομορφότερες εκκλησιές  της Παλαιάς Χώρας, τους Αγίους Αναργύρους που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά  του λόφου, πάνω στο μονοπάτι "7" και λίγο πριν τον Άγιο Ιωάννη τον  Θεολόγο.

Προκαλεί δέος και συγκίνηση  η παρακάτω επιγραφή :

" Στις 5 του Μάρτη του 1709 τη νύχτα οι κουρσάροι πήρανε τον Γιάννη Χαλδαίο"

Χαραγμένη σε πωρόλιθο μόλις μπεις  στο ναό των Αγίων Αναργύρων διαβάζεις  αυτή την επιγραφή που μαρτυρεί  όλο  το δράμα  των κατοίκων  της Παλαιάς Χώρας  της Αίγινας. Σφαγές, επιδρομές, σκλαβιά, εγκατάλειψη. Και  δεν είναι αδικαιολόγητη η αφιέρωση  πολλών ναών σε στρατιωτικούς Αγίους, στους Ταξιάρχες, στους Αγίους Αναργύρους.

Νυχτοήμερες επικλήσεις, προσευχές και δεήσεις οι Άγιοι να προστατέψουν  το λόφο και να τον σώσουν. Αγιοκέρια  και ταπεινά άγρυπνα καντήλια να φωτίζουν τις ασέληνες νύχτες και να κόβουν το πηχτό σκοτάδι της σκλαβιάς, του φόβου της αγωνίας.

Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι  ένα από τα πολλά αλειτούργητα εκκλησάκια  της Παλαιάς Χώρας, σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από άλλες εκκλησίες.
Αντιθέτως οι Άγιοι Ανάργυροι φαίνεται πως έχουν δεχθεί τις ευεργετικές εργασίες καθαριότητας και ευπρεπισμού από κάποιους ευσεβείς επισκέπτες. Εντυπωσιάζουν στο εσωτερικό του ναού οι αψίδες που υποβαστάζουν το βάρος  του ναού, όπως και μια καμάρα που στηρίζει τη θολωτή στέγη.
Εντυπωσιάζουν οι τοιχογραφίες  στο δυτικό τοίχο πάνω από την είσοδο  του ναού όπου υπάρχει η σύνθεση  της Δευτέρας Παρουσίας με τον Χριστό στο κέντρο, αγγέλους να  τον περιστοιχίζουν, η Παναγία, ο Πρόδρομος και οι Απόστολοι. Πιο εντυπωσιακή είναι η σύνθεση της θάλασσας  που κρατά ένα καράβι,  (παρόμοια σύνθεση  συναντάμε και  στο Καθολικό της Αγίας Κυριακής), αλλά και η προσωποποιημένη Γη πάνω σε άλογο.
Οι τοιχογραφίες  τοποθετούνται στον 17ο αιώνα και θεωρούνται δημιουργήματα τοπικής - αθηναϊκής σχολής.

Στο  τέμπλο έχουν επιζωγραφισθεί οι εικόνες  της Παναγίας, του Χριστού και του Προδρόμου ενώ συναντάμε και μεταγενέστερη εικόνα  του Αγίου Διονυσίου στην αψίδα

Η ανέγερση της εκκλησίας υπολογίζεται  στον 17ο αιώνα.
Φωτογραφίες από την περσινή επίσκεψη μας στην Παλαιά Χώρα συνοδεύοντας  τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης αρχιμ Νεκτάριο Δαρδανό.
 Στο ναό ο επισκέπτης οδηγείται ακολουθώντας  το μονοπάτι - 7  -  . Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη.