Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

Με ένα πανέρι γεμάτο φιστίκια


   Με ένα πανέρι γεμάτο φιστίκια καλωσορίζουμε το Σεπτέμβρη. Το Σεπτέμβρη της φιστικιάς.  Τώρα που η νέα σοδειά πέφτει από τα κλαδιά σωριάζεται στη γη, θηκιάζεται στα σακκιά, ξεφλουδίζεται στις μηχανές και λιάζεται στον Αιγινήτικο ήλιο, σε ταράτσες, αυλές και λιακούς.
   Και  η σοδειά φέτος είναι καλή.
   Τέτοιες μέρες  θυμόμαστε τον παλιό τρόπο αποφλοίωσης του φιστικιού - στο χέρι- αλλά και όλους εκείνους που βοήθησαν στη  διακίνηση του. Όλους εκείνους που έκαναν ξακουστό τον καρπό στους επισκέπτες και παραθεριστές αλλά  και στις αγορές  του Πειραιά και της Αθήνας.
    Είναι οι μικροπωλητές  του φιστικιού.
Με ένα πανέρι γεμάτο φιστίκια  γύριζαν στους δρόμους και διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους. Και τα φιστίκια τυλιγμένα - πακεταρισμένα σε μασούρια από σελοφάν. Έτσι πουλούσαν οι παλαιοί φιστικάδες  την πραμάτεια τους στην παραλία της Αίγινας, έξω από τα καράβια της γραμμής ή μέσα στα καράβια. Ο αγώνας για το μεροκάματο. Τίμιος καθημερινός, σκληρός. Έτσι έζησαν οι προηγούμενες γενιές και πρόκοψαν και έκτισαν και παντρεύτηκαν και πάντρεψαν και προίκισαν τα παιδιά  τους. Εικόνες , μνήμες, στιγμές προηγούμενων εποχών που δύσκολα όποιος τα έχει ζήσει μπορεί να τα  ξεχάσει. Ζεστές αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Μέρες γεμάτες ανθρωπιά, χαμόγελο, ελπίδα  και καλή καρδιά. Κυρίως αυτό. Το δείχνει άλλωστε και η παλιά φωτογραφία, έξω από το "Αφαία". Εποχές από μια Αίγινα που έχει φύγει ανεπιστρεπτί αλλά έχει φυλακιστεί βαθιά μέσα στη ψυχή μας.
   Η φωτογραφία προέρχεται από  την έκθεση που έγινε  το καλοκαίρι του 2012 στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.