Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Κώστας Γαβρόγλου. Από το Σφεντούρι της Αίγινας στη Βουλή.


    Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο Κώστας Γαβρόγλου κατέχοντας την πέμπτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής. Το όνομα του συζητήθηκε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα για τη θέση του υπουργού παιδείας στην νέα κυβέρνηση. Ο Κώστας Γαβρόγλου, ο εκλεκτός πανεπιστημιακός δάσκαλος, συνεργάτης και ομοτράπεζος στην έκδοση του πολιτιστικού περιοδικού "Αιγιναία"  τελικά δεν επελέγη για υπουργός.
    Ωστόσο από τα βουλευτικά έδρανα είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων του νησιού της Αίγινας και ιδιαίτερα στην επανεκκίνηση των διαδικασιών για την αποπεράτωση των έργων συντήρησης των Καποδιστριακών κτιρίων και την απόδοσή τους για πολιτιστικές χρήσεις.
    Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο για την Αίγινα και για το λόγο αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα  για την παρουσία  του στη σύνθεση της νέας Βουλής.
    Του ευχόμαστε καλή και γόνιμη βουλευτική θητεία.

    Η  "Οδός Αιγίνης" δεν συνηθίζει να ασχολείται με πολιτικά πρόσωπα  και θέματα, όμως εδώ ας μας επιτραπεί μια εξαίρεση.

Παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
   
    Ο Κώστας Γαβρόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Έλαβε το πτυχίο του στη θεωρητική φυσική από το Πανεπιστήμιο του Lancaster, ολοκλήρωσε το Μέρος ΙΙΙ Μαθηματική Tripos στο Cambridge University στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, και έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Φυσικής, στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το διδακτορικό δίπλωμα ήταν σε θεωρητικές πτυχές των στοιχειωδών σωματιδίων (μη-λεπτονικά διασπάσεις των υπερόνια). Είχε μια μετα-διδακτορική ραντεβού στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Long Island, στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου διορίστηκε ως dozent Privat στα Τμήματα Φυσικής, αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και, στη συνέχεια, Αθήνα. Από το 1994 είναι καθηγητής της ιστορίας της επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Ήταν ερευνητής στο Ίδρυμα Χημικής Κληρονομιάς, Πενσυλβάνια και το Dibner Ινστιτούτο για την Ιστορία της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΜΙΤ. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών, το Ελληνικό Δημόσιο και ιδιωτικά ιδρύματα. Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου της ηλεκτρονικής επεξεργασίας του Ιστορικού Αρχείου (www.phs.uoa.gr/dlab) και διετέλεσε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (www.archive.uoa.gr) . Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιωάννη Λάτση Κοινωφελές Ίδρυμα (www.latsis-foundation.org). Σήμερα είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας για τις ανθρωπιστικές επιστήμες (www.rchumanities.gr), με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα.

  Τα ερευνητικά του πεδία είναι η ιστορία της φυσικοχημείας, η ιστορία της κβαντικής χημείας, η ιστορία του κρύου, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη διάθεση των επιστημονικών ιδεών και πρακτικών από την ευρωπαϊκή περιφέρεια από τον 18ο αιώνα. Είναι συν-εκδότης της σειράς στην ιστορία και τη φιλοσοφία της επιστήμης από Springer Publishers, από Brill Εκδότες και εκδότης της σειράς στην ιστορία της επιστήμης Κρήτης Πανεπιστήμιο Εκδότες και μέλος της συντακτικής επιτροπής αρκετών επιστημονικών περιοδικών στην ιστορία της επιστήμης.