Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Τάσος Μπόγρης ο μικρός ήρωας του φιστικιού.


     Το Φεστιβάλ Φιστικιού φέρνει στο νου μας ένα παιδί, έναν μικρό ήρωα  του φιστικιού. Έναν μικροπωλητή ο οποίος πούλαγε φιστίκι στους επιβάτες των πλοίων, πήγαινε στα νησιά του Σαρωνικού και έφτανε μέχρι τον Πειραιά και την Αθήνα για να πουλήσει το εμπόρευμά του. Κρατώντας το  καλάθι του  που ήταν γεμάτο με μασούρια φιστίκια τυλιγμένα σε σελοφάν και φορώντας άσπρο σακάκι μπαινόβγαινε σε ταβέρνες, καφενεία και ουρές επιβατών πουλώντας την  πραμάτεια του
    Ο μικρός Τάσος Μπόγρης (Ταλιούρης το οικογενειακό παρατσούκλι)  έκανε γνωστό τον καρπό της φιστικιάς σε μια εποχή που το φιστίκι δεν είχε αποκτήσει ακόμα  τη δεσπόζουσα θέση του ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς.  Και όποιος τολμούσε να ρίξει στο καλαθάκι του κέρματα χωρίς να αγοράσει φιστίκια,  του έλεγε με έντονη φωνή: "Εγώ είμαι έμπορος ξηρών καρπών, κύριε. Δεν επαιτώ" και έφευγε.
    Ο μικρός Τάσος είναι συγχρόνως ο μικρός ήρωας του φιστικού. Η ζωή του διακόπηκε απότομα στις 14 Δεκεμβρίου του 1964, όταν ένα αυτοκίνητο τον κτύπησε έξω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού ενώ εκείνος διαλαλούσε το εμπόρευμά του. Ήταν μόλις 14 χρονών.

  
Πληροφορίες και φωτογραφίες μας παραχώρησε η κ. Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου. Σχετικά: εφημερίδα "Η Μάχη της Αίγινας" τεύχος 404 , της 1- 11 - 2010.