Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ο Βασίλης Βασιλάκης επιστρέφει στην Αίγινα με τον 'Καπετάν Μιχάλη"

    Ο Βασίλης Βασιλάκης επιστρέφει  το φετινό καλοκαίρι στην Αίγινα με μια μεγάλη παραγωγή που ήδη περιοδεύει στην Ελλάδα και απέσπασε επαινετικές κριτικές στην Κρήτη. "Ο Καπετάν Μιχάλης" του Νίκου Καζαντζάκη σε διασκευή και σκηνοθεσία  του Β. Βασιλάκη είναι η πολυαναμενόμενη παράσταση του 7ου Φεστιβάλ Θεάτρου της Αίγινας.

   Οι  θεατρικές του δουλειές στην Αίγινα  γεμάτες ποιότητα, με καθάριο λόγο, και επαγγελματισμό. Κάποιος θα τις χαρακτήριζε πειραματικές, κάποιος άλλος αρκετα προχωρημένες. Το θέμα είναι πως κοντά στο Βασίλη πολλά νέα παιδιά στην Αίγινα γνώρισαν τους δρόμους και τα μυστικά του θεάτρου. Μυήθηκαν στη σκηνή, έπαιξαν με τη φωνή το σώμα τους, εκφράστηκαν, δημιούργησαν. Με  τις παραστάσεις του ο Βασίλης δημιούργησε κοινό, συνέβαλε στη διμαόρφωση ενός θεατρόφιλου κοινού, τόσο με τις προσωπικές  του δουλειές στον "Ορμίσκο" και στο 'Γράμμα" όσο και από τις συνεργασίες του με τη θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας αλλά και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου.
   Μερικές από τις δουλειές του στην Αίγινα  ενδεικτικά: "Κομμάτια και θρύψαλα", "Ο κουρέας της Σεβίλης", "Η πινακοθήκη των ηλιθίων", "Λοκαντιέρα", "Γέρμα", "Δούλες", "Με δύναμη από την Κηφισιά", "Ο Μάρξ στο Σόχο", "Ασκητική", "Ήλιος με δόντια", "Φαλακρή τραγουδίστρια", "Το μάθημα", "Λόγω βλάβης", "Και ξανά προς τη λόρδα τραβά".

Φέτος καταπιάνεται και πάλι με τον παγκόσμιο γραφιά.

       Στο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη, οι θεμελιακές αντιθέσεις των προσώπων, το αγνό πατριωτικό αίσθημα, ο έρωτας, η καθημερινότητα (βίαιη και κωμική ταυτόχρονα), οι αλλεπάλληλες εξεγέρσεις και ματαιώσεις , μας αποκαλύπτουν το ανθρωπολογικό βάθος του έργου και το τοποθετούν χρονικά έξω από το ιστορικό του πλαίσιο, καθιστώντας το διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.
        Η παράσταση παρουσιάζεται από πέντε - 5 - ηθοποιούς οι οποίοι και ντύνουν μουσικά την παράσταση (κρουστά - πνευστά ) και βασίζεται στις δράσεις - σχέσεις των κύριων προσώπων : Καπετάν Μιχάλης – Νουρήμπεης - Εμινέ – Καπετάν Πολυξίγκης – Μανούσακας – Καπετάν Σήφακας - Κοσμάς.
         Ο αέρας της Αφρικής , ο αρχαϊκός χαρακτήρας των προσώπων, οι μάσκες, τα πολυφωνικά τραγούδια, -Νίκη Δουλγεράκη, Τίνα Τζάθα – τα μοιρολόγια, η ζωντανή μουσική, - Ηλίας Τσατσαρώνης – οι ήχοι, ο μεταφυσικός κόσμος της μαριονέτας , ο σκηνικός χώρος πού μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει, καθορίζουν τη δομή της παράστασης που στοιχεία της συγγενεύουν με την αρχαία ελληνική τραγωδία .


Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωσταντίνα Κουτουλάκη, Νίκη Δουλγεράκη, Ηλίας Τσατσαρώνης,  Τίνα Τζάθα, Βασίλης Βασιλάκης,


Διασκευή –Σκηνοθεσία : Βασίλης Βασιλάκης
Σκηνικά – Κατασκευές: Της Ομάδας
Μάσκες –Μαριονέτες: Μαίρη Τρακάκη - Βασίλης Βασιλάκης
Μουσική – Ήχοι : Τίνα Τζάθα
Φωτισμοί: Της Ομάδας
Κοστούμια: Μαίρη Τρακάκη
Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη
Δημιουργικό: Πένυ Κτενά
Οργάνωση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Κουτουλάκη

Τιμή εισιτηρίου: 12 Ευρώ, προπώληση 8 Ευρώ και 8 Ευρώ φοιτητικό και άνεργοι