Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

"Γεώργιος Διόγος" ένα φερυμπώτ με ονοματεπώνυμο.

  Αρχές  της δεκαετίας  του '70 εισέρχεται στη γραμμή του Αργοσαρωνικού ένα καλοτάξιδο φέρυ - μπωτ με ένα περίεργο όνομα. Στην κυριολεξία με ονοματεπώνυμο: "Γεώργιος Διόγος" Το πλοίο φέρει το όνομα  του γιού του πλοιοκτήτη. Όμορφο καράβι, άνετο και καλοτάξιδο. Είναι η εποχή που μεσουρανεί  το 'Αφαία" και το 'Ελλάς" τα δύο φέρυ - μπωτ που μονοπωλούν τη γραμμή, το "Αίγινα" έχει κατασχεθεί για ένα διάστημα πρίν το αγοράσει ο Μαλτέζος.
  Έτσι ο "Γεώργιος Διόγος" μπαίνει στη γραμμή με δρομολόγια που σκοπό έχουν να διεμβολίσουν την αυτοκρατορία των 'Αφαία" και "Ελλάς". Δεν μπορούμε να πούμε αν  τα κατέφερε και τόσο. Το θέμα είναι ότι αγαπήθηκε  όπως και τα άλλα πλοία παρόλο που δεν έχουμε πολλές φωτογραφίες από το πέρασμα  του στη γραμμή.
   Ελληνικής κατασκευής με πολλές ομοιότητες με το "Αφαία"  αλλά εμφανώς μεγαλύτερο. Με δύο μεγάλα σαλόνια, άνετα καταστρώματα  και ικανοποιητικό γκαράζ για την εποχή που χωρούσε περί τα 40 αυτοκίνητα. Τα  δρομολόγια  του εξυπηρετούν το καλοκαίρι καθημερινά  μέχρι τον Πόρο με διανυκτέρευση εκεί. Με  την είσοδο  των μεγαλύτερων φέρυ στη γραμμή  - "Αίας" , "Σαρωνικός" -  οι πλοιοκτήτες του το οδηγούν στα ναυπηγεία για  μετασκευή.
 Στη δεκαετία του '80 λοιπόν  μετασκευάζεται και παίρνει τη γνώριμη μορφή που το θυμούνται και κάποιο νεότεροι και ονομάστηκε "Οδυσσέας".  Ο "Οδυσσέας" μετά την μετασκευή του ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φέρυ της γραμμής με κύριο χαρακτηριστικό του, το μεγάλο γκαράζ, που του εξασφάλιζε μεγάλη χωρητικότητα αυτοκινήτων. Έτσι πρωταγωνιστεί στη γραμμή για  τις επόμενες δεκαετίες. Πραγματικά θηρίο με μοντέρνα γραμμή και εξωτερικές σκάλες. Λίγα στοιχεία  διατηρεί από την παλιά  του μορφή. Μια πραγματική μεταμόρφωση.
 Και στις δύο φωτογραφίες ως 'Οδυσσέας" διακρίνονται αποριματοφόρα του Δήμου Αίγινας!!!
    Και μια παλαιότερη φωτογραφία  από το λιμάνι της Σουβάλας, για όσους έχουν ξεχάσει το πλοίο. Στην αμέσως επόμενη φωτογραφία ο "Γεώργιος Διόγος" δίπλα  στο "Ελλάς" και  τη μικρούλα "Παναγία Αρμάτα" που για ένα διάστημα ταξίδευε Πειραιά - Σουβάλα.
  Όπως όλα τα πλοία που πέρασαν στην "κατοχή" της τότε "Hellas Ferries" έτσι και ο Οδυσσέας πουλήθηκε. Σήμερα βρίσκεται στη Γκαμπόν. Η φωτογραφία είναι από το λιμάνι του La Palmas. κι προέρχεται από το site nautilia.gr.
    Θυμόμαστε με νοσταλγία τούτα τα πλοία που καθημερινά και με πολλά δρομολόγια όργωναν το Σαρωνικό συνδέοντας την Αίγινα όχι μόνο με τον Πειραιά αλλά με τα Μέθενα και με τον Πόρο, σε μια εποχή που τα πλοία συνεχώς λιγοστεύουν και τα δρομολόγια συρρικνώνονται.
   Ασφαλώς δεν ωραιοποιούμε εκείνες  τις εποχές. Ήταν δύσκολες και συχνά το νησί αποκλειόταν από τα μποφώρ το χειμώνα και τα πλοία αυτά δεν ήταν τα ιδανικότερα. Όμως πρόσφεραν και κανείς δεν μπορεί αυτό να το αρνηθεί.
  Ο "Γεώργιος Διόγος - Οδυσσέας"  ταξίδεψε  στη γραμμή από το 1971 έως το 2005 συνεχώς.