Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τα "Συνοριακά" στον Πόρο



   πηγή: Saronic magazine.gr
  
Μέσα από τις εκδηλώσεις των “Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδος” ο Δήμος Πόρου έχει ως διττό στόχο, αφενός την αποκατάσταση της θέσης του Πόρου στη νεότερη ιστορία της χώρας και αφετέρου να φέρει τον Πόρο στο επίκεντρο των προορισμών του Αργοσαρωνικού το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε έτους.
Τα “Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας” γιορτάστηκαν στον Πόρο, για πρώτη φορά, το 2016 και οι εκδηλώσεις είχαν ενταχθεί στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Μάλιστα, μερικές εβδομάδες μετά τον εορτασμό των “Συνοριακών”, είχε επισκεφθεί τον Πόρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του, τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που τοποθετήθηκε στην οικία του Ιωάννη Καποδίστρια στον Πόρο και αναδείκνυε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, όπως η εγκαθίδρυση των Ελληνο-Ρωσικών διπλωματικών σχέσεων το 1828.
Να σημειώσουμε ότι όπως πέρσι έτσι και φέτος, έχει προσκληθεί στις εκδηλώσεις η πολιτειακή και αυτοδιοικητική ηγεσία και οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας.
Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις συνδυάζονται με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, που ξεκινά την Πέμπτη 24 Αυγούστου με την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Καλού και τις ομιλίες της δημοσιογράφου Σίλας Αλεξίου και του εκπαιδευτικού Γιώργου Μπήτρου.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Αυγούστου με την τελετή στην πλατεία Ηρώων, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα, διπλωμάτη και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς Παναγιώτη Ήφαιστο, ενώ θα ακολουθήσει η Φιλανθρωπική συναυλία της σπουδαίας Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Γιώργου Τσιλιμπάρη και με τη συμμετοχή της ποριώτισσας λυρικής καλλιτέχνιδος Αγγελικής Μαρινάκη.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 26 Αυγούστου με τη μεγαλύτερη συναυλία του καλοκαιριού στο επιβλητικό μνημείο του Ρώσικου Ναύσταθμου.
Ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες και τραγουδοποιούς των τελευταίων δεκαετιών, ο Διονύσης Σαββόπουλος, θα εμφανιστεί ζωντανά στον αγαπημένο του Πόρο. Εκεί όπου πριν από αρκετά χρόνια παραθέριζε στο ρομαντικό Μεγάλο Νεώριο.

Δίχως αμφιβολία, η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου αποτελεί μια εύστοχη επιλογή του Δήμου Πόρου, ιδιαιτέρως μετά την δημοσιότητα που πήρε η συναυλία του μουσικοσυνθέτη στο Καλλιμάρμαρο τον περασμένο Ιούλιο.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Πόρου και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζήνας.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων των “Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας”
Πέμπτη 24 Αυγούστου
20:00: Πλ. Αγ. Γιώργη: Θεματική βραδιά “Η θρησκευτικότητα στην ποίηση”
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Καλού “Ένας άγγελος την Κυριακή”
Ομιλήτρια: Σίλα Αλεξίου, δημοσιογράφος.
Ομιλητής: Γιώργος Μπήτρος, συγγραφέας, θεολόγος, Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Αίγινας.
Συντονίστρια: Βασιλική Κογιώνη, καθηγήτρια μουσικής, Διευθύντρια Γυμνασίου Αίγινας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζήνας.
Παρασκευή 25 Αυγούστου
19:45: πλ. Καραμάνου Υποδοχή επισήμων στο Δημαρχείο.
20:30: πλ. Ηρώων Επίσημη έναρξη εκδηλώσεων
Χαιρετισμός Δημάρχου Πόρου Ιωάννη Δημητριάδη,
Ομιλία: “Οι αφετηρίες του νεοελληνικού κράτους και ο Καποδίστριας”
-Ομιλιτής: Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατιγικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς.
21:00, πλ. Ηρώων: Φιλανθρωπική συναυλία Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Διευθύνει ο Αρχιμουσικός, Πλωτάρχης Γεώργιος Τσιλιμπάρης. Συμμετέχει η λυρική καλλιτέχνης Αγγελική Μαρινάκη.
Σάββατο 26 Αυγούστου
20:30, Ρώσικος Ναύσταθμος: Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου.
Κυριακή 27 Αυγούστου
10:30, Κ.Ν. Αγ. Γεωργίου Δοξολογία
11:00, Δυτική Παραλία (Γυμνάσιο) Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια