Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Ξωκλήσια αφιερωμένα στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Αίγινα.


   
Η Μεταμόρφωση του Κυρίου στο Όρος Θαβώρ είναι μια από τις μεγαλύτερες Δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας  που δυστυχώς στη λαϊκή γλώσσα έχει "περάσει' ως εορτή της Σωτήρος. Ασφαλώς και δεν φέρει ευθύνη γι' αυτό ο απλός και καλοπροαίρετος πιστός αλλά η επί δεκαετίες, ίσως και αιώνες, αμέλεια  των πνευματικών μας ταγών να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, ώστε ο απανταχού προσκυνητής και εορταστής να γνωρίζει τι ακριβώς εορτάζει και πανηγυρίζει αυτή την ημέρα.
   Στην Αίγινα υπάρχουν πολλά ξωκλήσια αλλά και ένας από τους νεότερους ενοριακούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στην μεγάλη εορτή. Πρώτα στην Παλαιοχώρα συναντάμε το απέριτο ξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης  στο μονοπάτι για το κάστρο, (εικόνα 1). Μια μεγάλη μονόχωρη βασιλική με λιγοστές σωζόμενες αγιογραφίες.
 Εικόνα 2: Ο πεζοπόρος που κατευθύνεται προς το μοναστήρι της Χρυσολεόντισας θα συναντήσει στο αριστερό του χέρι ένα πέτρινο ξωκλήσι που πραγματικά έχει αναστηθεί από  τα χαλάσματά του. Εντυπωσιακή η τέχνη των μαστόρων της πέτρας έχουν δώσει εδώ τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να ξαναδώσουν μορφή και υπόσταση σε αυτό το ξωκλήσι που ήταν μισογκρεμισμένο.
   Στην Αίγινα  εκτός από το ναό - Τάμα  του Έθνους που ανοικοδόμησε ο πρώτος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και που είναι αφιερωμένος στη μεγάλη σημερινή  εορτή, πανηγυρίζουν - τους αναφέρουμε με τη σειρά των φωτογραφιών - το γραφικότατο ξωκλήσι στην περιοχή της Βαγίας (εικόνα 3 και 5 ), ο νέος περικαλλής ενοριακός ναός στην Αγία Μαρίνα (εικόνα 4) και ίσως ο γνωστότερος της ημέρας ναός της Σωτήρος στην περιοχή Αγίους λίγο πριν την Μπαμπατσέα, ο οποίος και συγκεντρώνει τεράστιο πλήθος πιστών από όλο το νησί και εκατοντάδες παραθεριστές (εικόνα 6)
 Στη Βαγία. Το ξωκλήσι εορτάζει και της Αγίας Παρασκευής.
 Ο ενοριακός ναός του Σωτήρος στην Αγία Μαρίνα.
Το γραφικό ξωκκλήσι του Σωτήρος στους Αγίους. Η "Σωτήρα"  και τη λαϊκή έκφραση. Την παραμονή της εορτής  του συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος προσκυνητών από τη Σουβάλα κι άλλές περιοχές της Αίγινας.