Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Μια "Κρασοπαναγιά" στα Μέθανα

   Πλησιάζοντας στη μεγάλη εορτή  της Παναγίας  ο νους μας στρέφεται στους ιερούς χώρους, τα μεγάλα και μικρά προσκυνήματα που θα συγκεντρώσουν και πάλι στην αυλόπορτά τους ευλαβείς προσκυνητές και πανηγυριστές. Μεγάλοι ή μικρότεροι ναοί, μοναστήρια ή ξεχασμένα ξωκλήσια έχουν την τιμητική τους σε πόλεις, βουνά και ακροθαλασιές. Όπως η μικρή αυτή Παναγιά στα Μέθανα.

 Στην  δυτική άκρη της χερσονήσου των Μεθάνων είναι χτισμένο αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι. Άγνωστο σε πολλούς λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε αυτό. Μπορεί κάποιος να φτάσει ως εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι από τον οικισμό της Καμμένης Χώρας ή να προσεγγίσει με κάποιο καΐκι.
 Τα βράχια είναι απότομα και η μυστηριώδης ατμόσφαιρα του ηφαιστείου των Μεθάνων θα αποζημιώσουν κάθε επίδοξο περιπατητή.
   Μοιάζει απόκοσμο αλλά  είναι δίπλα μας. Είναι από αυτές  τις στιγμές που η ελληνική  ύπαιθρος μας ξαφνιάζει. Είναι ο άγνωστος εγγύς τόπος που τόσο υποτιμήσαμε και αγνοήσαμε.
   Η Κρασοπαναγιά όπως και κάθε Παναγιά σε κάθε βράχο ή πλαγιά  του πελάγους και της στεριάς περιμένει τον  κάθε επισκέπτη ή προσκυνητή για  να  του προσφέρει  ανακούφιση και παραμυθία.

   Σύμφωνα με το μύθο το εκκλησάκι είναι το τάμα ενός ναυτικού που με φορτωμένο το καΐκι του με κρασί κινδύνευσε στην περιοχή από τρικυμία και έταξε να χτίσει ένα εκκλησάκι στην Παναγία. Μάλιστα χρησιμοποίησε πέτρα από την περιοχή και αντί για νερό έχτισε  το εκκλησάκι με κρασί, έτσι δικαιολογείται και το όνομα της εκκλησίας.
  Ένα μοναδικό τοπίο που ξαφνιάζει  τον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη του Σαρωνικού που θεωρεί πως ο κόλπος αυτός και οι διαδρομές του είναι δεδομένες. Για άλλη μια φορά ο Σαρωνικός ξαφνιάζει. Ιδιαίτερα η χερσόνησος των Μεθάνων  αποτελεί μια πραγματική αποκάλυψη σε όποιον θελήσει να την περπατήσει. Τολμήστε το.......