Με έκπληξη διάβασα στο διαδίκτυο ότι κάποιοι συμπολίτες μας και φίλοι της Αίγινας αγνοούσαν την ύπαρξη της οικίας του ναυμάχου Κωνσταντίνου Κανάρη στην Αίγινα. Δικαιολογημένα τα γραφόμενα τους από τη στιγμή που τα πολλά ιστορικά σπίτια του νησιού βρίσκονται στην αφάνεια.
Η Καποδιστριακή εποχή συγκέντρωσε στην Αίγινα πολλούς επώνυμους της εποχής. Πως θα γινόταν αλλιώς, από τη στιγμή που ήταν η πρωτεύουσα του ελεύθερου πλέον ελληνικού κράτους κι εδώ έμπαιναν οι βάσεις του. Κρατικές υπηρεσίες, αξιωματούχοι, πολιτικοί, διπλωμάτες, αξιωματικοί του στρατού, φιλέλληνες και αντιπρόσωποι κρατών δίπλα σε οπλαρχηγούς, ναυμάχους της επανάστασης. Περιστοιχισμένοι όλοι αυτοί από ορφανά του πολέμου, ανήμπορους και πάμπτωχους κουρελήδες, από χήρες αγωνιστών και πρόσφυγες από άλλα νησιά.
Ένα ανθρώπινο μωσαϊκό που συνιστούσε τον πληθυσμό μια μικρής νησιωτικής πολιτείας. Πολλά τα σπίτια που κτίστηκαν εκείνη την εποχή για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες όλου αυτού του κόσμου. Ανάμεσα στα κτίσματα και μεγάλες όμορφες, αρχοντικές κατοικίες για τους αξιωματούχους του κράτους, τους πρόκριτους και τους άρχοντες.
Ανάμεσα σε αυτά τα σπίτια και η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη.
Στην πρώτη αυτή εικόνα απεικονίζονται και οι δύο πύργοι στην είσοδο του λιμανιού.
Σήμερα το σπίτι που ο επισκέπτης το συναντά λίγο μετά το Ταχυδρομείο στην πλατεία Εθνεγερσίας χρήζει συντήρησης. Είναι εμφανή τα σημάδια του χρόνου στους τοίχους και στα κουφώματα.
Το σπίτι του Κ. Κανάρη είναι ένα από τα πολλά και σπουδαία ιστορικά σπίτια της πόλης της Αίγινας που μαρτυρούν την σπουδαιότητα και το ρόλο της Αίγινας στα μετά - επαναστατικά χρόνια.