Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

20 χρόνια στο πηδάλιο της Μητρόπολης Ύδρας ο κ.Εφραίμ


Ιστορική φωτογραφία από  την ημέρα  της εκλογής  του στην είσοδο  του κτιρίου της Συνόδου, οδός Ιασίου. Διακρίνονται πολλοί ιερείς  της Μητροπόλεως λαϊκά  στελέχη και συνεργάτες της Μητροπόλεως Ύδρας. Η φωτογραφία  προέρχεται από το αρχείο του κ. Εμμανουήλ Πούλου που διακρίνεται στη φωτογραφία δίπλα  στον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.

Συμπληρώνονται σήμερα  12  Ιανουαρίου, είκοσι χρόνια από την εκλογή του αρχιμ. Εφραίμ Στενάκη ως Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

  Ο επί  δεκαετίες ακάματος  εργάτης  της τοπικής εκκλησίας την οποία υπηρέτησε από  πολλές θέσεις, με τελευταία αυτήν  του πρωτοσυγκέλλου της  Μητροπόλεως, εξελέγη υπό της  Σεπτής Ιεραρχίας της  Εκκλησίας  της  Ελλάδος την  12/1/2001  Μητροπολίτης  Ύδρας εις διαδοχήν του παραιτηθέντος Γέροντός του πρώην Ύδρας κυρού Ιεροθέου.

 Η  συμπλήρωση  της εικοσαετούς  ποιμαντορίας  του  Σεβ. Μητροπολίτου κ. Εφραίμ και η παρουσία  του στα εκκλησιαστικά  δρώμενα  της  Εκκλησίας της  Ελλάδος  είναι ταυτισμένη με την εικόνα ενός συνετού αλλά και μαχητικού ιεράρχη που διατυπώνει με  τόλμη και παρρησία τις απόψεις του  για πολλά σύγχρονα κοινωνικά αλλά και πολιτικά ζητήματα. Η ακάματη  παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια  στην Μητροπολιτική του περιφέρεια  έχει αποδώσει πνευματικούς καρπούς  και έχει αναβαθμίσει  την παρουσία της  Εκκλησίας  στους τομείς  του ποιμαντικού, φιλανθρωπικού  και νεανικού  έργου. Κατά τη διάρκεια  των είκοσι  ετών  της  ποιμαντορίας  του έχει αξιοποιηθεί  από την Εκκλησία  της  Ελλάδος  και έχει αναλάβει ενεργό ρόλο σε  επιτροπές και  συμβούλια καταθέτοντας  τον πατερικό και  αγιογραφικά τεκμηριωμένο, νηφάλιο και σύγχρονο λόγο του. Τελευταία  κρίθηκε πολύ σημαντική η προεδρία  του στην Επιτροπή που συνέστησε η Εκκλησία  της Ελλάδος για  τα  βιβλία  του μαθήματος των Θρησκευτικών  στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σε  τοπικό  επίπεδο με  τη  δική  του έμπνευση και καθοδήγηση έχουν  αναβαθμιστεί  οι δομές  κοινωνικής  προσφοράς   της  Ι. Μητροπόλεως όπως τα  Νοσοκομεία  Ύδρας  και Αιγίνης ενώ έχει δρομολογηθεί η  ανακαίνιση  του Λεουσείου Ιδρύματος  στην Αίγινα  από την Περιφέρεια  Αττικής. Όλες οι ενορίες  της  Μητροπολιτικής του περιφέρειας είναι στελεχωμένες  από άξιους  και εγγράμματους κληρικούς. Συχνά  συγκαλούνται  συνάξεις και  πραγματοποιούνται σεμινάρια  επιμόρφωσης  κληρικών και λαϊκών  στελεχών,  ενώ υπάρχει και η διαδικτυακή  παρουσία της  Μητροπόλεως  με σύγχρονη ηλεκτρονική σελίδα.

Επί  των ημερών του πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν εισέλθει στην ιεροσύνη χειροτονούμενοι από τα χέρια  του και έχουν συμβάλει στην ανανέωση του σώματος των κληρικών με το ζήλο την ευσέβεια και τις δεξιότητές  τους

Η  ιδιαίτερη αυτή επέτειος  κρίνεται ως πολύ σημαντική για όσους γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά θέματα της Μητροπολιτικής περιφερείας. 

 




Ας  δούμε συνοπτικά ένα μικρό βιογραφικό  του Μητροπολίτη

   Ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ (κατά κόσμον Ευάγγελος) Στενάκης, γεννήθηκε τό 1948 στην Κυψέλη Αιγίνης και είναι ο πρωτότοκος υιός υπερπολυτέκνου δεκαεξαμελούς οικογενείας. Παρακολούθησε τις Εγκυκλίους σπουδές στην γενέτειρά του. Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου κατά τα έτη 1962-1968.

Το 1968 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τήν οποία απεφοίτησε το 1972 με το βαθμό «άριστα». Κατά τούς θερινούς μήνες πρόσφερε την διακονία του ως στέλεχος των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Το 1972 προσήλθε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Πατερικής Διακονίας «Η  Αγία Τριάς» Ύδρας. Στις 30 Δεκεμβρίου το 1973 εκάρη Μοναχός, και έλαβε το μοναχικό όνομα Εφραίμ και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, κ. Ιεροθέου. Στην εν λόγω Ιερά Μονή παρέμεινε έως το 1976 διακονήσας παραλλήλως και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ύδρας. Τούς πρώτους μήνες του 1977 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού του μαθητικού Οικοτροφείου Αίγινας, ως και Καθηγητής των τεχνικών Σχολείων επί 10ετίαν (σχολεία τα οποία πρωτοποριακά ίδρυσε η τοπική Εκκλησία και λειτούργησε υπό την ευθύνη της), προσφέροντας συνάμα  την διακονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αίγινας και στα Κατηχητικά Σχολεία του Νησιού. 

Τον Ιανουάριο του 1979 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης και διαδοχικώς προσέφερε μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες του ως Εφημέριος-Ιεροκήρυκας των Ιερών Ναών της Αίγινας και ως προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας ως και του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Αίγινας. Καλλιέργησε, με τη Χάρη του Θεού, φυτώριο νέων υποψηφίων Κληρικών και έτσι επανδρώθηκε η Τοπική Εκκλησία της Αίγινας με νέους μορφωμένους και ευσεβείς Κληρικούς. Από το 1979, ανέλαβε καθήκοντα Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίνης, διακονία την οποία άσκησε επί δεκαεπταετία, παράλληλα προς το λειτούργημα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως το οποίον επιτέλεσε ευδοκίμως από το 1983 μέχρι της εκλογής του εις Επίσκοπο, καθώς επίσης και την Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Από του έτους 1989 διατέλεσε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Νοσοκομείου Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος», το οποίον επί των ημερών του ανακαινίσθηκε  εκ βάθρων και προσετέθη νέα πτέρυγα εξοπλισθείσα με υπερσύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα, και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Νοσοκομείου Ύδρας « Παναγία η Φανερωμένη». 

    Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αίγινας, και συνέλαβε τα μέγιστα στην προώθηση και την λύση των προβλημάτων στέγης και λειτουργίας των Σχολείων της Νήσου, και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας, μιας από τις αρτιότερες και πλουσιότερες επαρχιακές Βιβλιοθήκες.

Από το 1985 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, επί των ημερών του οποίου ανακαινίσθηκε εκ βάθρων η Ιερά αυτή ιστορική Μονή. Κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες εισηγήσεις για θεολογικά και πνευματικά θέματα, σε Ιερατικά Συνέδρια και Συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως.  Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας την 12.1.2001 εις διαδοχήν του παραιτηθέντος Γέροντός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ύδρας κ. Ι ε ρ ο θ έ ο υ.