Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Στο νησί της Μανταλένας σήμερα.

 


Ταξιδεύοντας σήμερα στην κοσμική Αντίπαρο, τίποτα δεν θυμίζει τα σημεία, τις εξοχές και την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν έχουν περάσει σχεδόν εξήντα χρόνια από τα γυρίσματα της ταινίας. Τις  βάρκες μεταφοράς επιβατών έχουν αντικαταστήσει σύγχρονα φέρι μποτ ενώ η τουριστική ανάπτυξη έχει σαρώσει τα πάντα εκτός από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του νησιού.

Αν θελήσει κάποιος να ανιχνεύσει και να περπατήσει στα βήματα  της «βλογημένης» των μακρινών εκείνων Θεοφανείων, δεν θα σταθεί στον  μώλο που έδενε  η Μανταλένα τη βάρκα  της, αλλά θα ανέβει τον κεντρικό δρόμο  της χώρας και θα φτάσει στο κάστρο όπου εκεί κάποιοι παλαιοί κάτοικοι του νησιού θα του δείξουν το κρατητήριο όπου ο  χωροφύλακας Θανάσης Βέγγος είχε κλείσει τη Μανταλένα αλλά και το σπίτι της.

Σε κάποια σημεία επιγραφές σε μαγαζιά, φωτογραφίες και τίτλοι  της ταινίας έρχονται να  θυμίσουν πως κάποτε αυτό  το νησί έγραψε  στο σινεμά ως «Ασπρονήσι» και έγινε διάσημο χάρη στη «Μανταλένα».

Έχουν περάσει σχεδόν εξήντα χρόνια από εκείνο  το μακρινό καλοκαίρι που στην μικρή Αντίπαρο λοιπόν γυρίστηκε η βραβευμένη ταινία «Μανταλένα» με μία πλειάδα πρωταγωνιστών.

Οι εικόνες από  το γραφικό  ψαροχώρι, τα καλντερίμια του νησιού, η μικρή και αθώα  κοινωνία, οι ανεμόμυλοι, οι ξύλινες βαρκούλες, η φύση  του νησιού αλλά και οι αντικρινές πλαγιές  της Πάρου μεταδίδουν μια ατμόσφαιρα γιορτής, ξενοιασιάς και ανέμελων καλοκαιρινών διακοπών τη στιγμή που οι ήρωες  της ταινίας αγωνίζονται για να ξεπεράσουν τα προβλήματα επιβίωσης.

Η «Μανταλένα» μια κοπέλα με τσαγανό αναγκάζεται να διαχειριστεί και να  κουμαντάρει τη βάρκα  του πατέρα , όταν ο τελευταίος πεθαίνει αφήνοντας πίσω του μια πολυμελή οικογένεια. Η «Μανταλένα» αναλαμβάνει να θρέψει τα πεινασμένα αδέλφια της και τα βάζει με τα ήθη της τοπικής κοινωνίας, που θέλει τη γυναίκα στο σπίτι ή να επιλέξει έναν καλό γαμπρό που θα αναλάβει τα οικογενειακά βάρη.
 

    Το κρατητήριο όπως είναι σήμερα.


Η «Μανταλένα» κατορθώνει να επιβιώσει , να επιβληθεί με την αμέριστη συμπαράσταση του παπά  - Φώτα ενός απλού και αγνού ιερέα που βάζει πάνω από όλα την ζωή την επιβίωση της οικογένειας της Μανταλένας. Στην προσπάθεια  του αυτή σκαρφίζεται ένα σχέδιο και βάζει τα «Θεοφάνεια» και την τελετή του αγιασμού των υδάτων στην υπηρεσία  της επιβίωσης  των ορφανών.

Η ιστορία είναι γνωστή, ντυμένη με την αξεπέραστη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη, το σενάριο του Ι. Ρούσσου και τις ερμηνείες  των Αλίκης Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Θεόδωρου Μορίδη, Παντελή Ζερβού, Λ.Διανέλου, Θανάση Βέγγου, Κ. Λαμπροπούλου, Σ. Στεφανίδου, Σ.Καλογήρου, Μ.Μεταξά, Βασιλάκη Καΐλα και ασφαλώς μιας ομάδας μικρών και μεγαλύτερων χαρισματικών παιδιών. Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ερμηνείας α΄ γυναικείου ρόλου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και β΄ανδρικού για τον Παντελή Ζερβό.