Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Ο Άγιος Βασίλειος στην Αίγινα.


Στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι της Αίγινας προς την Πέρδικα, συναντάμε το μοναδικό ναό στο νησί που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βασίλειο. Η γύρω περιοχή έχει πάρει το όνομά της από την ύπαρξη αυτού του εξωκκλησιού.

   Πρόκειται για ένα από τα πιo αγαπημένα σημεία των Αιγινητών αλλά και των επισκεπτών της Αίγινας. Στην εκκλησία  αυτή οδηγεί και ο εσωτερικός δρόμος (Ι.Καποδιστρίου) που ξεκινά από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο (Φυλακές) και οδηγεί στην Περιβόλα.

Το καλοκαίρι το σημείο αυτό είναι πολυσύχναστο. Οι γειτονικές παραλίες συγκεντρώνουν πολλούς λουόμενους, το μικρό γραφικό λιμανάκι φιλοξενεί πολλά σκάφη, ενώ στην εκκλησία  του Αγίου Βασιλείου τελούνται πολλά μυστήρια , γάμοι και βαπτίσια. Σε αυτό βοηθά το άνετο προαύλιο του ναού το οποίο σκιάζει το ανάστημα ενός θαλερού φοίνικα, δέντρου κατατεθέν της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια  ο ναός έχει δεχθεί τις ευεργετικές εργασίες συντήρησης. Έχει αποκαλυφθεί η πέτρα και έχει έτσι αναδειχθεί  το Αιγινήτικο πουρί, ενώ έχει αντικατασταθεί η κεραμοσκεπή  

Να σημειώσουμε πως και στην περίπτωση του Αγίου Βασιλείου το πρότερο κτίσμα ήταν μικρότερο και έχει γίνει προσθήκη με μεγαλύτερο και νεότερο με το οποίο γνωρίζουμε σήμερα  την εκκλησία. Η κύρια είσοδος του ναού και το καμπαναριό (όσο υπήρχε)  βρίσκονται στη νότια πλευρά του κτίσματος, χαρακτηριστικό των ναών στα νησιά, για  την αποφυγή του βοριά  τους χειμερινούς μήνες.

Ο Άγιος Βασίλειος διοικητικά ανήκει στην ενορία  των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίτσα)  της πόλης της Αίγινας.

Τέλος κάποιες σκηνές από την ταινία "Διακοπές στην Αίγινα" έχουν γυριστεί στην περιοχή. 

  Επίσης σύμφωνα με τους ιστορικούς η άφιξη του Ι. Καποδίστρια πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο κόλπο της περιοχής. Λίγα μέτρα πιο πάνω συναντάμε την οικία στην οποία διέμενε καθώς και το ιστορικό κτήμα  Καραπάνου.