Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τα Θεοφάνεια του Μανώλη Μακαρατζή

   Για  τρίτη συνεχή χρονιά ο κ. Μανώλης Μακαρατζής βούτηξε και έπιασε το Σταυρό  στο λιμάνι της Αίγινας. Είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο της ημέρας για έναν λόγο παραπάνω, σήμερα  που ο καιρός ήταν απόλυτα αποθαρρυντικός. Ο ήλιος με κοφτερά  δόντια, ο παγωμένος αέρας  και η χαμηλή θερμοκρασία της θάλασσας δεν αποθάρρυναν  τους  τολμηρούς κολυμβητές  που δεν δίστασαν να  πέσουν στη θάλασσα  για να κρατήσουν στην κυριολεξία με νύχια και δόντια την παράδοση. Να  συνεχίσουν  την παράδοση που θέλει  αυτήν την ημέρα  της Βαπτίσεως  του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό  και που  αγιάζονται τα ύδατα και όλη η φύση,  νέα παλικάρια  να αψηφούν  το κρύο και να βουτούν να πιάσουν το Σταυρό πιστεύοντας  και θέλοντας έτσι να έχουν την ευλογία  του Θεού όλη τη χρονιά. Και πράγματι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, καλύτερη στιγμή από αυτή. Ευλογημένη και Άγια.
   Άξιοι όλοι όσοι τόλμησαν σήμερα, όχι μόνο  στο λιμάνι της Αίγινας, αλλά και στο Λεόντι και στην Πέρδικα. Η παράδοση καλά κρατεί και το μίτο της τον κρατούν οι νέοι άνθρωποι   που  ονειρεύονται και σχεδιάζουν ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για  τους ίδιους αλλά και την πατρίδα μας.
   Είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις νέα παιδιά  να  στέκουν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς όρθια, με πείσμα και επιμονή  για να κρατήσουν τα  ζείδωρα και τα νάματα της πίστης και της πατρίδας.
   Όσον αφορά  τον τολμηρό Μανώλη Μακαρατζή  είναι  αυτός που κατάφερε για τρίτη συνεχή χρονιά και εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού  να πιάσει το Σταυρό στο εσωτερικό λιμανάκι της Αίγινας. Με  γερές αντοχές, άλλωστε είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας  και σήμερα υπηρετεί τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικόμε δίνει κάθε χρόνο το παρόν σε μια κορυφαία τελετή της Ορθοδοξίας, αυτής του Αγιασμού των Υδάτων, θέλοντας έτσι να συμμετάσχει ενεργά και όχι εθιμικά ή από συνήθεια. Ούτε επίσης "για το καλό", αλλά για την ευλογία  του Σταυρού.  Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όπως και στα υπόλοιπα τολμηρά παιδιά κάθε ηλικίας.  Επίσης χρόνια πολλά  στίς οικογένειές  τους και ιδιαίτερα  στην οικογένεια  του π. Φανουρίου Μακαρατζή.
   Μη  ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια  το Σταυρό στην Αίγινα έπιανε ο Αναστάσης Γιαννούλης γιός του εφημέριου του Μητροπολιτικού Ναού της Αίγινας π.Εμμανουήλ Γιαννούλη. Σήμερα ο κ Γιαννούλης είναι λιμενικός και υπηρετεί  στη Νάξο. Του στέλνουμε τις ευχές μας και τα Χρόνια πολλά στον ίδιο και στην οικογένειά του.
     Η παράδοση λοιπόν συνεχίζεται από τους νέους Αιγινήτες που αψηφώντας τα παγωμένα νερά του λιμανιού και τον αέρα ή το ψιλόβροχο, βουτούν για να πιάσουν το Σταυρό. Η παράδοση συνεχίζεται παντού στην Ελλάδα και αποτελεί μια ακόμα έκφραση ευσέβειας και γνήσιου Ορθόδοξου και Ελληνικού πνεύματος.
  Ευχαριστούμε πολύ τη Σωζία Μακαρατζή για  τις δύο υπέροχες  φωτογραφίες. Η τελευταία είναι από το Aeginalight.gr