Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Καταγραφή ξύλινων σκαριών στον Πόρο.


   Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία  που ξεκίνησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και θα λάβει χώρα στον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας είναι η καταγραφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών. Η ενέργεια αυτή ακουμπά  στον πολιτισμό και  τη ναυτοσύνη της χώρας μας και συμβάλει στη διάσωση έστω και την ύστατη στιγμή - πριν κοπούν και τα τελευταία σκαριά - της παράδοσης αλλά και της μικροναυπηγικής τέχνης που άνθισε επί δεκαετίες και παρέδωσε πραγματικά στολίδια  στα λιμάνια και στις θάλασσες  της χώρας μας. Η τέχνη  του καραβομαραγκού έθρεψε γενιές μαστόρων και ήταν συνυφασμένη με την επιβίωση των κατοίκων στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές  της Ελλάδος.


 Σχετικά:  Saronic magazine όπου και πρωτοδημοσιεύτηκε η είδηση αυτή.

   Το Λιμεναρχείο Πόρου έπειτα από εντολή του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα διενεργήσει καταγραφή των Ελληνικών Ξύλινων Σκαφών με πολιτιστική αξία, στις περιοχές δικαιοδοσίας του.
Τα στοιχεία των σκαφών που θα καταγραφούν θα σταλούν στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Το Λιμεναρχείο Πόρου, έχει αποστείλει σχετικό ενημερωτικό έγγραφο στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία των δήμων του Πόρου και της Τροιζηνίας – Μεθάνων, αλλά και στους συλλόγους αλιέων, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους.
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των ξύλινων σκαφών μπορούν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία μέχρι την 27-01-2017 με το Λ/Χ Πόρου/Γραφείο Επιθεώρησης Πλοίων στον αριθμό τηλεφώνου 2298022274.
Στην κατηγορία «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ» εντάσσονται αποκλειστικά τα ξύλινα σκάφη κατασκευής τη δεκαετία του 1960 ή παλαιοτέρα και ανήκουν σε σπάνιους τύπους γάστρας, όπως για παράδειγμα καραβόσκαρο, πέραμα, βαρκαλάς, λίμπερτι, γατζάο, μπότης, γαΐτα, τσερνίκι, κωπήλατη τράτα, πριάρι, κουρίτα ή σε άλλους λιγότερο γνωστούς παραδοσιακούς τύπους.