Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Νικόλαος του Μαύρικα στα χαμηλά της Παλαιάς Χώρας.

    Πολλοί είναι οι ναοί και τα ξωκλήσια που εορτάζουν  στην Αίγινα και αποδεικνύουν  την αγάπη και το σεβασμό των παλαιών Αιγινητών που έκτισαν αυτούς τους ναούς προς  τον προστάτη Άγιο των ναυτικών. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι το νησί είχε μεγάλη ναυτική παράδοση με κορυφαία  την εποχή των σφουγγαράδων όπου 80 και πλέον σκάφη ασχολούνταν με  την αλίευση σφουγγαριών και ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο.
  Ένας άγνωστος (σε πολλούς) ναός που εορτάζει  είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου της οικογένειας Μαύρικα στις  παρυφές της Παλαιάς Χώρας, δεξιά στο δρόμο  που οδηγεί από την Αίγινα προς το Μεσαγρό, λίγα μέτρα από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.
  Ο ναός ανήκει στο αρχιτεκτονικό σύνολο  της Παλαιάς Χώρας αν και απέχει από το λόφο. Πρόκειται για ναό σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο που  αλλοιώθηκε αρχιτεκτονικά  - όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος κ. Χ. Πέννας  το 1522 με επεμβάσεις στην είσοδο και το ιερό. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται αξιολόγοτατες  υψηλής ποιότητας,  σπάνιες  τοιχογραφίες. Ξεχωρίζουν οι παραστάσεις του Παντοκράτορα, του Αγίου Γεωργίου, της Έγερσης του Λαζάρου, της Πεντηκοστής, της Γέννησης, της Θεοτόκου, του Ιωάννου του Προδρόμμου και του Αγίου Νικολάου ένθρονου. Όμως αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον προσκυνητή ή επισκέπτη του ναού είναι η χάραξη πάνω στις αγιογραφίες ταμάτων  από τους πιστούς που κατέφευγαν για προστασία στον Άγιο.
    Περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στο αξιόλογο βιβλίο του αρχαιολόγου Χαρ. Πέννα ¨Βυζαντινή Αίγινα". Στο βιβλίο περιέχονται πληροφορίες, εικόνες χάρτες όχι μόνο της Παλαιάς Χώρας αλλά και όλων των Βυζαντινών μνημείων της Αίγινας.