Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικες νύχτες στην Αίγινα.

   Η φωτισμένη φιγούρα του  Άη -Νικόλα  του Θαλασσινού θα αρκούσε για να ζεστάνει τις υγρές και κρύες νύχτες του χειμώνα. Ο ερχομός όμως των εορτών επιβάλει να έχουμε και κάτι παραπάνω για να υπογραμμίσουμε  τον εορταστικό χαρακτήρα των ημερών.
    Πέρα από την απαισιοδοξία και τις δυσσοίωνες οικονομικές προβλέψεις και προοπτικές, τους απλήρωτους λογαριασμούς υπάρχουν και οι ακτίνες που φωτίζουν  τις μέρες και τις νύχτες μας.
    
   Το λιμάνι με το διακριτικό χριστουγεννιάτικο φωτισμό προσπαθεί να μας μεταφέρει στο κλίμα των ημερών. Φωτισμένες γιρλάντες στους φανοστάτες αλλά κυρίως ένα φωτεινό δέντρο στην παλαιά προβλήτα, σπάνε ευχάριστα τη συνηθισμένη εικόνα  του λιμανιού.
    Στο κέντρο, στην πόλη που θα ήθελε ίσως  να στολίζεται όπως η μεγαλούπολη, ενώ διαθέτει ένα από τα πιό όμορφα λιμάνια  της Ελλάδος, στολίδι αυθεντικό από μόνο του, τον χριστουγεννιάτικο τόνο δίνουν  ευτυχώς τα φώτα και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος των καφέ που από τα τέλη του Νοέμβρη φωτίζουν τις νύχτες του λιμανιού, οι διακριτικές φωτισμένες γιρλάντες στους φανοστάτες , η φωτισμένη φιγούρα του παραδοσιακού καϊκιού,  οι βιτρίνες των καταστημάτων που προσπαθούν να τραβήξουν τα βλέματα των περαστικών.
    Αν κάτι όμως κάνει τη διαφορά αυτό είναι τα δρομάκια  όπου οι επαγγελματίες   έχουν από κοινού στολίσει τη... νύχτα. Λίγα φωτάκια και καλή εορταστική συνεργασία και το θαύμα έγινε. Ονειρικό το θέαμα. Και με πόση νοσταλγία δεν θυμόμαστε πριν χρόνια όταν  τα πλεούμενα στολίζονταν με πρωτοβουλία  των κατόχων τους και του Λιμενικού Ταμείου και έδιναν μια γιορτινή εικόνα στο λιμάνι.
   Πως να ξεχάσουμε επίσης και το δέντρο με τα όμορφα γυάλινα μπουκαλάκια  των ευχών από την ομάδα του Aegina Rising.
   Ας είναι.
   Οι Χριστουγεννιάτικες νύχτες της Αίγινας παραμένουν όμορφες παρά το κρύο και τη λιγοστή κίνηση. Αρκεί ο φωτισμένος Άη - Νικόλας εκεί στην είσοδο του λιμανιού ως άλλος φάρος φωτίζει  τη νησιώτικη πολιτεία.