Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Στον Κλήδονα με τα βαπόρια.

    Μοναδικές απόλυτα νησιώτικες εικόνες έζησαν όσοι χθες Κυριακή βράδυ, βρέθηκαν στο φανάρι του Μπούζα για να παρακολουθήσουν την αναβίωση  του εθίμου του Κλήδονα από  το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας. 
  Γύρω  στις εννέα  και ενώ ο φλογερός ήλιος είχε δύσει πλέον πίσω από τα χαμηλά  βουνά της Κορινθίας, το "Απόλλων Ελλάς" ερχόμενο από Πειραιά  για να εκτελέσει  το τελευταίο δρομολόγιο του από Αίγινα άρχισε να χαιρετά  την εκδήλωση και τον κόσμο με παρατεταμένα σφυρίγματα.
   Σε λίγη ώρα ο "Αχαιός" περνώντας πολύ κοντά έριχνε τον προβολέα  του στη στεριά, σφυρίζοντας κι εκείνος με τη σειρά του. Εκεί συναντήθηκε με το "Ποσειδών Ελλάς". Τα δύο φωτισμένα πλοία που κατευθύνονταν το ένα προς Πειραιά και το άλλο προς Αίγινα διασταυρώθηκαν και δημιούργησαν ένα υπέροχο θέαμα.
   Σε λίγο και πάλι  το "Απόλλων Ελλάς" επιστρέφοντας προς Πειραιά κι ενώ είχε πλέον νυχτώσει για τα καλά  άρχισε να αναβοσβήνει  τη φωτεινή  γιρλάντα  του πολλές φορές.

 Η αίσθηση  πως  βρίσκεσαι  κάπου  στο Αιγαίο και όχι σε μια τόσο κλειστή θάλασσα ήταν έντονη. Και  την δημιούργησαν οι άξιοι καπεταναίοι  των πλοίων, οι Αιγινήτες κ. Μακαρατζής και κ. Δόξας. Κι όλα αυτά  ενώ οι ήχοι από την μικρή ορχήστρα δημιουργούσε κέφι και ξεσήκωνε πολλούς να χορέψουν στους νησιώτικους σκοπούς. Μαντινάδες και στιχάκια με περιπαιχτική διάθεση ακούγονταν από τους μουσικούς.
  Μια όμορφη βραδιά  που οφείλεται κατά αποκλειστικότητα  στο Σύλλογο Γυναικών Αίγινας που έχει καθιερώσει την αναβίωση του Κλήδονα σε αυτό το μοναδικό σημείο  της Αίγινας.