Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

"Για μια χούφτα αλεύρι", ένα νέο βιβλίο για την Αίγινα

 
Με πολύ χαρά λάβαμε  το βιβλίο  του κ. Σωτήρη Μάιπα, παλιού μαθητή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, ο οποίος εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας στον τομέα του, ασχολείται και με τη συγγραφή. Το πρώτο του βιβλίο είχε κυκλοφορήσει διαδικτυακά, το δεύτερο σε κανονική μορφή από τις εκδόσεις "Σιδέρη" ασχολείται με τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής στην Αίγινα. Ένα μυθιστόρημα που αφηγείται τον κόπο και την αγωνία των παλαιών Αιγινητών για επιβίωση.

Λίγα λόγια για  την υπόθεση:

Ο Γιόζεφ, ο νεαρός Γερμανός, ακολουθεί τον πατέρα του στην Αίγινα. Ο σκληροτράχηλος διοικητής που θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τον Χίτλερ λεηλατεί τα πάντα και αφήνει τους Έλληνες να πεινούν και να αργοπεθαίνουν. Δεν έχει υπολογίσει όμως την αντίσταση! Μπορεί μια χούφτα αλεύρι να κατατροπώσει το ναζιστικό ιδεώδες; Μπορεί ένα χωριό από σκελετωμένα κορμιά να κερδίσει τους χιτλερικούς και τους προδότες; Ένα ταξίδι στον χρόνο, στη θυελλώδη εποχή του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, με φόντο την Αίγινα, το Βερολίνο και τη Ρώμη, αλλά και τις άγριες θάλασσες όπου βρέθηκαν Έλληνες ναυτικοί, με τελικό προορισμό την ήττα των χιτλερικών και τον διωγμό τους από το ελληνικό νησί.
Δεν έφυγαν όμως έτσι απλά… Κάτι άφησαν πίσω τους.
Κάθε κοινό μέλλον, μία αδιάκοπη μάχη ενάντια στον ναζισμό και σε κάθε μασκαρεμένη όψη του. Ας εδραιώσουμε και το δικό μας κοινό μέλλον πάνω στις αξίες που προσπαθεί
εναγωνίως να σβήσει ο ναζισμός. Τότε, μπορούμε να πούμε ότι ξεκινήσαμε να κερδίζουμε.




Ο Σωτήρης Μάιπας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, μεγάλωσε στην Αίγινα, σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ (2005-2010) και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (2011 έως σήμερα). Έχει εξειδικευτεί στην περιβαλλοντική υγεία και εργάζεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (από το 2014 έως σήμερα). Είναι διαχειριστής και υπεύθυνος επικοινωνίας της ιστοσελίδας επιστημονικού, εκπαιδευτικού και πολιτισμικού περιεχομένου onpodium.gr-The art of sharing knowledge, η οποία λειτουργεί από το 2017. Έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, ένα σημαντικό αριθμό άρθρων, τα οποία περιλαμβάνουν άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και άρθρα διαδικτύου. Το έργο "Ο γιος της" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.