Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Ο δίκαιος Ιωσήφ, ο μνήστωρ της Μαρίας.

Τον βλέπουμε πάντα σε μεγάλη ηλικία, σκυφτό, σκεφτικό, γαλήνιο όμως και συνετό. Είναι ο μνήστωρ Ιωσήφ, ο θετός πατέρας  του Ιησού, ο μνηστήρας  της Μαρίας, αυτός που εξυπηρέτησε  το  σχέδιο του Θεού και προστάτεψε την μικρή Μαρία  και την εγκυμοσύνη της. Στα Ευαγγέλια υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία  για τον Ιωσήφ - που στα Εβραϊκά το όνομα του σημαίνει, "αυτόν που ο Θεός  τον έκανε τέλειο".
Ο  Ιωσήφ  ήταν ήδη χήρος από τον πρώτο  του γάμο και είχε παιδιά. Με  την παρουσία  του στο πλευρό της Μαρίας γίνεται υπόδειγμα ταπείνωσης και υπακοής στο Θείο Θέλημα. Σιγά  - σιγά  τις πρώτες εντυπώσεις και αμφιβολίες  του για την Παναγία αντικαθιστά  η πίστη. Από την αμφιβολία περνά στην πίστη και υπηρετεί στο ακέραιο το Θεϊκό σχέδιο  της Εναθρωπήσεως  του Υιού του Θεού.
Επειδή δεν είχε συζυγικές σχέσεις με τη Μαρία γι' αυτό και στις εικόνες  τον βλέπουμε να στέκεται μακριά από το βρέφος, αρκετά σκεφτικό και προβληματισμένο και να συζητά με έναν γέρο που στην εικόνα συμβολίζει  τον διάβολο. 
Σπάνια θα τον δούμε δίπλα  στη Μαρία και στο Βρέφος στην εικόνα  της Γεννήσεως (όπως στην πρώτη φωτογραφία).
Ο Ιωσήφ δέχεται αρκετές επισκέψεις από τον άγγελο ο οποίος κατευθύνει τα βήματα  της Αγίας Οικογένειας πριν και μετά  τη Γέννα.

Ο  Ιωσήφ παραμένει πιστός μέχρι τέλους δίπλα  στη Μαρία, εργάζεται στο ξυλουργείο του κι εκεί δέχεται να εργασθεί και ο μικρός Ιησούς.
Σήμερα Κυριακή 26 Δεκεμβρίου η Εκκλησία  τιμά  τη μνήμη του.