Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Ο Άγιος Μηνάς στο Λεόντι εορτάζει σήμερα.

 


Από τα μεγαλύτερα ξωκλήσια της Κυψέλης είναι αυτό του Αγίου Μηνά στην περιοχή του Λεοντίου στην Κυψέλη. Ιδιαίτερα αγαπητό στους Κυψελιώτες και στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι το φροντίζουν και το διατηρούν σε άριστη κατάσταση. Το αρχικό κτίσμα έχει δεχθεί επεμβάσεις με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει προς  τα δυτικά, ενώ μια εξωτερική κεραμοσκεπή βοηθά τις ανάγκες  του πανηγυριού του στις 11 Νοεμβρίου, που ο καιρός είναι φθινοπωρινός.
   Το εκκλησάκι βρίσκεται στην κυριολεξία μέσα στις αυλές  των σπιτιών και σε αυτό κυρίως το λόγο οφείλεται η καθαριότητα και η νοικοκυροσύνη του. Η περιοχή είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες  της Κυψέλης.
   Στον εσωτερικό του χώρο υπάρχει μεγάλη εικόνα του Αγίου Λεοντίου με αποτέλεσμα κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου να εορτάζεται ο Άγιος Λεόντιος  με ιδιαίτερη συμμετοχή πιστών.

 
     


Φωτογραφίες  του κ. Χρήστου Νεστορίδη.

    Πίσω από το ιερό  της εκκλησίας  εκτείνεται η περιοχή "Βουνακάκι" όπου πολλοί πιθανολογούν ότι είναι αρχαιολογικός χώρος. Στο ποτάμι  που διασχίζει  την περιοχή πιθανολογείται και η ύπαρξη του πρώτου μοναστηριού  της Χρυσολεόντισσας. Μέχρι πριν από δύο περίπου δεκαετίες στην περιοχή υπήρχαν μεγάλα τμήματα κτισμάτων με ογκώδεις πέτρες. Σήμερα υπάρχει απλά ένα προσκυνητάρι.