Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Ο Ταξιάρχης στην Κυψέλη στο δρόμο προς την Καβουρόπετρα.

                                               

Παραμονή απόψε της μεγάλης εορτής  των Αγγέλων Ταξιαρχών. Οι μέγιστοι  Ταξιάρχες που ο λαός ευλαβείται και εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Εκκλησίας αλλά και γενικότερα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Πολλά  τα σημεία σε στεριά και νησιά που μεγάλα προσκυνήματα  συγκεντρώνουν πλήθη πιστών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τονΠανορμίτη στη Σύμη, τον Αρχάγγελο στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο και αλλού.
                                         
 
Πολλά τα εκκλησάκια και στην Αίγινα που είναι αφιερωμένα στους Ταξιάρχες Αγγέλους που εορτάζουν σήμερα 8 Νοεμβρίου. Εκτός από το μεγάλο ενοριακό ναό των Ασωμάτων, συναντάμε πολλά ξωκλήσια στην ενδοχώρα όπως στην Κυψέλη, στην Παχεία Ράχη και ασφαλώς στην Παλαιά Χώρα.
 
  Ο Ταξιάρχης της Κυψέλης καθαρός και περιποιημένος υποδέχεται τους προσκυνητές  του. Στρωμένος με καθαρά χαλιά  στο εσωτερικό  του, φρέσκο - ασβεστωμένος και σημαιοστολισμένος εξωτερικά  βρίσκεται  στο δρόμο που οδηγεί από την Κυψέλη προς  την Καβουρόπετρα. Κι όταν  λέμε στο δρόμο  το εννοούμε διότι η νεότερη προσθήκη στο κτίσμα έφερε το ναό να εφάπτεται του δρόμου.


     Το χαρακτηριστικό νησιώτικο πεζούλι στο εξωτερικό  του είναι άλλο ένα δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής.
   Το μικρό ναό περιποιούνται με σχολαστικότητα οι γείτονες  του, όπως η κ. Μαριάνθη, η κ. Ελένη οι οποίες ανάβουν τα καντήλια  του κάθε απόγευμα και κρατά  τα κλειδιά  του. Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης και συνοδοιπόρος  όλων των οδηγών που περνώντας από  την  αυλή του, ζητούν την βοήθειά  του για τις δουλειές  τους.