Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, μια πνευματική όαση μέσα στο δάσος της Αφαίας.

  

  Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά  της Αίγινας την εορτή  του Αγίου της το Σάββατο 11 Νοεμβρίου λειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και με την παρουσία πλήθους πιστών.


     
 Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά   είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλά οργανωμένα γυναικεία μοναστήρια της Αίγινας. Πάνω στο λόφο της Αφαίας ξαφνιάζει τον επισκέπτη - προσκυνητή όχι μόνο για τη χωροθέτηση του μέσα στο πυκνό πευκοδάσος αλλά κυρίως από τη  φιλοξενία και απλότητα των μοναζουσών που υποδέχονται ανοιχτόκαρδα τον κάθε επισκέπτη.
  
 To μοναστήρι  του Αγίου Μηνά κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση με προτροπή του Πάτμιου ασκητή γέροντα Αμφιλόχιου Μακρή, ο οποίος υπήρξε  και μαθητής  του Αγίου Νεκταρίου. Ο γέροντας  έχει αγιοκαταταχθεί από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μνημονεύεται ως ένας ακόμη Άγιος που έχει συνδεθεί με την Αίγινα.
 
 Στην  περιοχή υπήρχε ένας μικρότερος ναός. Σήμερα στο κέντρο του μοναστηριού υπάρχει ένας κατανυκτικός ναός και δίπλα ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Όσιο Ονούφριο. Πλήθος προσκυνητών όχι μόνο από την Αίγινα αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέπτονται συχνά το μοναστήρι.
   Η πολυπληθής πλέον γυναικεία αδελφότητα είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στην ιεροραπτική  και την ψαλτική. Δύο εκκλησιαστικές τέχνες που ασκούν με ιδιαίτερη προσήλωση οι μοναχές. Στο εκθετήριο  του Μοναστηριού μπορεί κανείς να θαυμάσει τα έργα τους, που ξεκινούν από αγνά  γλυκά  του κουταλιού, τυροκομικά προϊόντα μέχρι κεντήματα και λιβάνι. Ιδιαίτερη κατάνυξη δημιουργούν οι μοναχές που ψάλλουν στις καθημερινές ακολουθίες και πραγματικά όποιος προσκυνητής παρευρεθεί φεύγει από  το καθολικό της Μονής εντυπωσιασμένος.

  Το μοναστήρι μέσα στο ήσυχο πευκοδάσος προσφέρει στους επισκέπτες  του γαλήνη και ηρεμία που τόσο χρειάζεται ο σημερινός άνθρωπος.